Završena Međunarodna konferencija o ekonomiji i društvenim naukama – ICESOS'15

Jučer je u Sarajevu završena Međunarodna konferencija o ekonomiji i društvenim naukama, ICESOS'15 koja je tretirala temu poslovnih prilika u Bosni i Hercegovini i regionu. Radni naslov ove već treći put organizirane međunarodne naučne konferencije je - Regionalni ekonomski razvoj.


Icesos 2015 IBU

Jučer je u Sarajevu završena Međunarodna konferencija o ekonomiji i društvenim naukama, ICESOS'15 koja je tretirala temu poslovnih prilika u Bosni i Hercegovini i regionu. Radni naslov ove već treći put organizirane međunarodne naučne konferencije je “Regionalni ekonomski razvoj”.

ICESOS'15 održao se od 23. do 24. aprila, 2015. godine u Sarajevu u organizaciji Internacionalnog Burch univerziteta i partnera. 165 učesnika iz 15 zemalja izlagalo je 140 radova tokom dva radna dana konferencije, a za danas je predviđen turistički obilazak Hercegovine.

Cilj konferencije bio je stvoriti pozitivan uticaj na regionalnu ekonomsku saradnju i kreiranje zdrave ekonomske sredine, efikasno korištenje resursa u regionu, stvaranje integriranih ekonomskih centara u turizmu, finansijama i proizvodnji, kao i na povećanje stope zaposlenosti i prosperiteta u regionu.

ICESoS’15 je okupio veliki broj stručnjaka i akademskih radnika iz regiona i šire, a između ostalih učesnike iz Švicarske, Velike Britanije, Holandije, Novog Zelanda, Saudijske Arabije, Pakistana, Turske, Makedonije, te zemalja regiona, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, kao i BiH. Burč univerzitet ovu konferenciju organizovao je zajedno sa Univerzitetima u Tuzli, Zenici i Istočnom Sarajevu kao lokalnim, te Epoka univerzitetom iz Albanije i Ekonomskim fakultetom iz Podgorice, kao međunarodnim partnerima.

Dosadašnji uspjeh ove do sada tri puta održane konferencije je više od 300 objavljenih naučnih radova o tematici ekonomije Balkana, a ovogodišnji radovi bit će objavljeni u formi knjige pod nazivom „Regionalni ekonomski razvoj u balkanskom regionu“ , u saradnji sa Cambridge Scholars Publishing, što je još jedno značajno priznanje organizatorima.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su NJ.E. Edward Ferguson, Britanski ambasador u BiH, Ole Hammer, Savjetnik pri Delegaciji EU u BiH, kao i veliki broj učesnika iz političkog, akademskog i društvenog života.

Uvodničari na konferenciji bili su Almir Jazvin iz Prevent grupacije, Branimir Muidža, menadžer Heidelberg Cement grupacije i Dr. Muharem H. Karamujić sa Univerziteta u Sarajevu.

Jazvin i Muižda, kao uspješni menadžeri i predstavnici biznis sektora ukazali su na niz pojedinosti koje se pojavljuju kao prepreka prilikom pokretanja i registracije firmi nelogičnosti u oblastima legislative ali i tumačenja, trajanja procesa, potrebne dokumentacije, kao i probleme nadležnosti različitih nivoa vlasti, kao i samog pristupa nadležnih službenika. Zajednički zaključak je da će Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji pozitivno uticati na poslovno ozračje i usklađivanje zakona sa praktičnim rješenjima u naprednim zeljama.

Kao još jedan element lošeg poslovnog ozračja u BiH, profesor na Ekonomskom Fakultetu, Dr. Muharem Karamujić, sa teorijskog i društvenog aspekta istakao je kulturu poslovanja po vezama i poznanstvima koja je ovdje uvriježena zbog niza socio-ekonomskih faktora, ali i rezultat društva u tranziciji. Nedostatak pragmatičnosti, uveliko utiče na negativnost u poslovanju, kazao je Dr. Karamujić.

(STUDOMAT.ba)