Završen treći studentski festival Postfest u glavnom gradu BiH

U Pozorištu mladih Sarajevo je održan treći studentski festival Postfest.


Foto: Klix

Festival je otvorio mladi i perspketivni glumac Harun Ćehović, a publici se obratio dosadašnji direktor i osnivač festivala Zlatko Sofović, kao i nova direktorica festivala Adna Rizvan.

Advertisements

Festivalski sadržaji su započeli predstavom sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, “PSIHOZA U 4:48” u režiji studentice Ajle Bešić. U predstavi su igrali: Vedad Čano, Emina Topolović, Elma Fetić i Sara Seksan.

Advertisements

“PSIHOZA U 4:48” je rađena po istoimenom tekstu Sarah Kane, koja u centar zbivanja stavlja fragmentirajući subjekt koji prolazi kroz jednu od svojih depresivnih epizoda. Poetskim jezikom izažava najdublja osjećanja koja se u tim trenucima bude: ljubav, mržnju, strah od smrti i duboku želju za životom. Glavni događaj, koji služi kao vezivno tkivo ovih poetskih scena, jeste sukob između subjekta i glavnog doktora na odjelu za psihijatriju, koji depresiju označava kao bolest, a nju kao osobu koju je jedino moguće izliječiti antidepresivima, piše Klix.

Međutim, ona smatra da je jedino može izliječiti ljubav. Svaka scena predstavlja jedan segment depresije koja sve više gradira i koja je tjera dalje u smrt. Ipak, na kraju se, zbog jake želje da u životu osjeti pravu i istinsku ljubav, uspijeva spasiti i izvući iz depresivne epizode.

Nakon predstave održan je i POSTFESTUM, okrugli sto na kojem se razgovaralo o predstavi, razmjenjivali savjeti, kritike, pohvale itd., a kojeg je moderirao student dramaturgije, Benjamin Konjicija.

Time je i zvanično završen prvi dan POSTFEST-a, a za vikend će biti organizovana dva filmska slota, masterclaas i dvije pozorišne predstave. Zahvaljujemo se svima koji su bez obzira na sve vremenske neprilike uspjeli doći u Pozorište mladih. Podsjećamo, Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo organizator je trećeg izdanja studentskog festivala POSTFEST, koje od ove godine pored pozorišnog programa ima i filmski.

Festival je ugosto studente sa 6 regionalnih akademija od 5., 6. i 7. novembra 2021. godine u Sarajevu. Pozorišni program se održavao u Pozorištu mladih Sarajevo, a filmski u kinu Meeting Point. Pod sloganom RE:START studenti i studentice željeli da ponovo uživaju u pozorištu i filmu, te kroz druženje naprave nove fantastične saradnje.

Festival su podržali fondacija Schuler Helfen Leben Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!