Zašto je tako dobar osjećaj počešati se kada vas svrbi?

Šta se tačno događa u vašem tijelu kada se počešete?


svrbez

Kada imate suhu kožu, nije čudno ako vas ona svrbi, osobito tokom zime. U takvim situacijama nema boljeg osjećaja nego se počešati po mjestu koje svrbi. Ali šta se tačno događa u vašem tijelu kada se počešete?

Advertisements

Prvo, znajte da je zimski svrbež stvarna pojava. Kako temperatura opada, a vi se istovremeno toplo oblačite kako biste se zagrijali, izlaganje zraku koji je prehladan i mnogo suh može srušiti vašu kožnu barijeru.

 – Sad znamo da ovakva iritacija može prouzrokovati oslobađanje raznih proupalnih molekula iz kože, od kojih neke mogu izravno aktivirati vaše osjetne živce kako bi se izazvao osjećaj svrbeža, kaže dr. Brian Kim iz Centra za proučavanje svrbeža i senzornih poremećaja na Medicinskom fakultetu Univerziteta Washington.

Zato zimski džemperi i pranje tijela s gelovima za tuširanje s teškim mirisima imaju tendenciju da posebno potiču svrbež tokom hladnijih mjeseci.

Zašto je tako dobro počešati se kada vas svrbi?

Nauka još uvijek nema potpun odgovor na ovo pitanje. Međutim, postoje dokazi da češkanje uzrokuje oslobađanje serotonina u mozgu koji je odgovoran za osjećaj sreće i zadovoljstva, kaže dr. Kim.

Advertisements

Kada se vaša koža nadraži, određeni skup nervnih vlakana šalje signale u vaš mozak i kičmenu moždinu koji vas navode da počešete mjesto koje vas svrbi. Ali kad nokti stružu po koži, zapravo sami sebi uzrokujete malo boli. Kao rezultat, nervna vlakna šalju signale boli u vaš mozak koji privremeno potiskuju osjećaj svrbeža, piše Men's Health.

 – Drugim riječima, bol pomaže u presijecanju signala svrbeža koji idu u centralni nervni sistem, kaže dr. Kim.

 – Kako bi uklonio bol koja dolazi od češkanja, vaš mozak oslobađa dozu serotonina koja izaziva osjećaj ugode. Neki ljudi koji žive s intenzivnim svrbežom kože, poput lišaja planusa, obično češkanje svrbeža opisuju kao izravni orgazam, kaže Kim.

Ako ste ikad češali ubod komarca dok nije počeo krvariti, razumijete tamnu stranu navale serotonina.

 – Iako je početno poboljšanje raspoloženja izvrsno, to također dovodi do još više svrbeža, kaže dr. Kim.