Pet stvari koje treba da uradiš do ispitnog roka

Pročitajte neke od savjeta kako da spremni dočekate ispitni rok.


college girl student preparing exam at night

Ispitni rokovi, za većinu nas, predstavljaju najstresniji i najomraženiji period studiranja. Mnogo neprospavanih noći, litre i litre najdražeg nam crnog napitka, nedostatak društvenog života, samo su neke od odlika ovog perioda godine.

Međutim, činjenica je da uz dobru organizaciju i samu pripremu za ispitni rok, sve može proći lagano i bez mnogo nerviranja i stresiranja. Stvar je u tome da treba sebi da odredite prioritete i napravite plan kog ćete se pridržavati, piše najstudent.com.

U nastavku ćete pročitati neke od savjeta kako da spremni dočekate ispitni rok.

Obećavam da ću slušati predavanja, ali i redovno učiti kod kuće!

Koliko god da su predavanja dosadna, neka čak i besmislena, slušanjem istih odradili ste pola posla. Mnogo je važno pažljivo pratiti profesora jer će vas na ispitu možda pitati nešto o čemu je pričao na predavanjima, a u knjizi nema zapisano. Takođe, koncentrisanim slušanjem većina stvari ostaje u sjećanju.

Posebno je teško pratiti profesora u ovim vanrednim okolnostima kada nam i najmanja stvar odvlači pažnju, ali napravite sebi ugodnu atmosferu i otklonite iz vidokruga sve moguće ometače. Još jedan savjet je da nakon predavanja iščitate lekciju koju ste na tom predavanju prešli jer kad dođe trenutak da treba da počnete da pripremate ispit, bićete u čudu koliko toga zapravo znate i znatno ćete sebi olakšati posao.

Mislim da sam nešto zaboravio/la… Da, izduvni ventil!

U periodu između dva ispitna roka, od ključne je važnosti da pronađete aktivnosti koje vam prijaju, pustite mozak na pašu i na određeno vrijeme knjigu ostavite po strani. Aktivnosti su brojne, bilo da je u pitanju šetnja, odlazak na džoging ili neki drugi vid rekreacije. Za one koji bi radije ostali kod kuće, dobra opcija je uvijek gledanje filma koji je dugo na listi čekanja, igranje društvenih igara sa prijateljima ili jednostavno ispijanje omiljenog napitka i slušanje omiljene muzike.

Ukusnije je sa ljudima iz istog sosa!

Koliko god zvučalo kao već izlizana motivaciona fraza da je bitno da se okružite pozitivnim ljudima, zaista jeste od ključne važnosti sa kim i na koji način provodite svoje vrijeme. Ukoliko vaše najbliže okruženje čine pesimistični, lijeni i džangrizavi ljudi, htjeli vi to ili ne, vrlo brzo ćete se stopiti sa njima i postati isti takvi.

Gledajte da birate ljude sa kojima ćete se osjećati prijatno, motivisano, produktivno i spremno na akciju. Važno je da sa ljudima oko vas dijelite ista interesovanja i poglede na svijet. Ovo je naročito bitno kad bude došlo vrijeme da se pripremaju naredni ispiti. U tim trenucima ne treba zapostaviti socijalni život, a i uvijek je lakše učiti kada znate da imate podršku svojih prijatelja koji se nalaze u istom sosu kao i vi.

Mijenjati dan za noć? O, ne, to nije opcija.

Svi mi smo bar u nekom trenutku života zamijenili dan za noć, bilo da su uzrok tome žurke, izlasci ili najveća studentska muka – učenje do zore. Sigurno ste svjesni koliko je to loša navika i potrudite se da je do narednog ispitnog roka korigujete. Stići ćete sve da naučite i bez tih neprospavanih noći, bitno je da napravite plan i tempo rada i učenja, a rezultati će sigurno biti uspješni!

Vrijeme je za darove!

Uvijek je lakše motivisati samog sebe ako postavite cilj i nagradu koju ćete sebi dodijeliti kada taj cilj ostvarite. Nagrada vam može biti u vidu ručka sa dragim osobama, odlazak u kino ili pozorište, spavanje i višesatno razvlačenje po krevetu ili bilo šta drugo što vam duša ište.

Zapamtite samo ovo – uvijek možete pronaći malo vremena za sebe i nijedan ispitni rok nije toliki bauk koliko se nama u datom trenutku čini. Učite, spremajte ispite, ali nemojte zapostaviti sebe i svoje mentalno i fizičko zdravlje. Sretno!