Zašto je poželjno učiti u bibliotekama i čitaonicama?

Idealno okruženje u kojem učite i spremate ispite nije jednako za sve, te više ovisi o samim navikama studenta, no biblioteke i čitaonice ipak imaju određene prednosti u odnosu na sobu u studentskim domovima ili vlastitoj spavaćoj sobi u roditeljskoj kući.


studyTable 2

Motivaciono okruženje

Kad ste u vlastitoj sobi ili u stanu najčešće učite sami zbog čega vam pažnju privuče mobilni, laptop ili televizor. No kad se nalazite u biblioteci ili čitaonici, čim skrenete pogled s gradiva vidjećete brojne ljude koji takođe uče. Na taj ćete se način lakše motivisati da i dalje usvajate i upijate literaturu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tišina

Iako mnogi zaziru od prostorija u kojima uči veći broj studenata, većinom je na takvim mjestima tiše nego u vlastitoj kući. S obzirom da svi posjećuju čitaonice isključivo zbog učenja, onda se rijetki usude praviti buku. Pod broj jedan ne žele navući gnjev drugih, a kao drugo ne žele biti neobzirni jer znaju kako je kad vam roditelji ili sestre i braća svakih pet minuta ulaze u sobu i prekidaju u učenju.

Kraće pauze

Prilikom višesatnog učenja, svakako je preporučljivo napraviti nekoliko pauza, koje se u prostorijama u kojima inače provodite slobodno vrijeme često mogu odužiti i duže od planiranoga. Primjera radi odlučite pogledati kratku epizodu serije dok vam se misli malo razbistre, no prevari vas još koji nastavak. Prilikom posjeta čitaonici ili biblioteci najčešće se odmor od knjige provede na kratkoj kafi ili brzinskoj cigareti, nakon čega slijedi ponovno listanje i podvlačenje bitnih definicija.

Potencijalna pomoć kada zapnete s dijelom gradiva

Mnogi studenti se dogovaraju pa zajedno odlaze učiti kako im ne bi bilo dosadno kad odluče napraviti pauzu. Prednost je i u tome što im kolege često mogu pomoći s dijelom gradiva ako pri učenju zapnu ili ne shvate isto.

(Sandra Janković / STUDOMAT.ba)