Bez straha i cenzure: Zašto izbor predstavnika studenata nije javan ni transparentan?

 Bez straha i cenzure: Zašto izbor predstavnika studenata nije javan ni transparentan?

Ovog ponedjeljka u serijalu “Bez straha i cenzure” na TV1: Zašto izbor predstavnika studenata nije javan ni transparentan?

Entiteti u BiH dijele istu sudbinu kada je u pitanju kvalitet u oblasti visokog obrazovanja. Ni u RS kao ni u FBiH studenti ne znaju ko ih predstavlja unutar fakulteta, jer izbori predstavnika nisu javni i transparentni, nego dirigirani politikom. Studente najčešće predstavljaju politički angažirane kolege kojima studentski interesi nisu prioritet. Rečeno je to u emisiji „Bez straha i cenzure“, koju će gledatelji TV1 moći pratiti u ponedjeljak u 21 sat.

Ima li BiH obrazovanje po mjeri studenata, da li su nastavni planovi prilagođeni tržištu rada, je li bolonjski sistem korist ili šteta, neka su od pitanja o kojima će razgovarati doc. dr. Vladimir Vladičić i magistra Milica Ristović Krstić sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te studenti Petar Vidović (Foča), Aleksa Krunić (Pale) i Nermin Topovčić i Merjem Muhadžić (Banjaluka).


O serijalu “Bez straha i cenzure”

Serijal producira TV1 u saradnji sa univerzitetima i udruženjima studenata iz cijele BiH, a gosti emisija bit će kako studenti, tako i predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija, resornih ministarstava i predstavnika bh. organa vlasti od kojih se očekuje aktivno rješavanje problema studentske populacije.

U projekat su uključeni Sveučilište u Mostaru, Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar, Univerziteti u Sarajevu, Banja Luci, Bihaću, Zenici, Tuzli, te Univerzitet Istočno Sarajevo.

(STUDOMAT.ba)

STUDOMAT

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.

Možda te i ovo zanima?