Zakon o radu redovnih studenata FBiH: Cilj je iskoristiti potencijal radne snage studenata

"U proteklim godinama je bilo previše afera u vezi s radom studenata."


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Zastupnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić i Haris Siladžić su u četvrtak, 6. aprila, uputili Nacrt zakona o radu redovnih studenata i učenika u Federaciji BiH.

Čavalić je za Faktor pojasnio šta bi se tačno promijenilo ovim zakonom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Cilj je urediti ovu oblast, a kako bi se koristio potencijal radne snage studenata i učenika koji su punoljetni, započeo je on.

Ističe kako trenutno imamo problem nedostatka radne snage, što ipak, ukazao je Čavalić, ne izražava zvanična statistika.

– Shodno navedenom potrebno je formalizirati ovu oblast kroz konkretan zakon koji bi tačno opisao ulogu posrednika, kao i drugih učesnika u datim transakcijama, navodi zastupnik SBiH.

Pojasnio je kako bi se na taj način stvorile pretpostavke za aktiviranjem više studenata, učenika i posrednika u ovoj oblasti.

– Zašto je ovo potrebno? Nažalost, u proteklim godinama je bilo previše afera u vezi s radom studenata. Date afere su poremetile odnose u vezi s navedenim, što blokira mogućnost korištenja navedenog potencijala, mišljenja je Čavalić.

Zakon je u formi nacrta, te je uputio poziv da se što više različitih aktera uključi u javnu raspravu (ukoliko se prethodno usvoji zakon) te da se pripremi što bolji prijedlog zakona