Studenti našli rješenje za problem tekstilnih otpadnih voda

Studenti predstavili projekat koji nudi prirodno rješenje za problem tekstilnih otpadnih voda.


Foto: Envato / STUDOMAT
Foto: Envato / STUDOMAT

Uz podršku Vijeća za naučna i tehnološka istraživanja Turske studenti s Tehničkog univerziteta u Bursi (BTU) predstavili su projekat koji nudi prirodno rješenje za problem tekstilnih otpadnih voda u Bursi pomoću biorazgradivih materijala dobivenih od algi i pulpe šećerne repe.

Projekat, koji nadgleda članica Fakulteta tehničkih i prirodnih nauka (FENS), Derya Unlu, bit će važna alternativa u tretmanu tekstilnih otpadnih voda.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Industrijska proizvodnja tekstila je dug i složen proces u kojem se prirodna ili umjetna vlakna pretvaraju u tkanine. Sve veći porast opasnih otpadnih voda koje stvaraju različite industrije i dalje predstavlja ozbiljan problem javnog zdravlja i veliki problem za okoliš, što predstavlja značajan izazov za postojeće konvencionalne objekte za prečišćavanje vode, rekao je Unlu.

Činjenica da je Bursa važan tekstilni centar, dodaje, preplavljuje grad ostacima boja, što je jedan od najvažnijih ekoloških problema tekstilne industrije, prenosi Klix.ba.

Projektom, koji je dobio podršku reciklirat će se otpadne vode koje sadrže metilen plavu boju.

Objašnjavajući proces prečišćavanja otpadnih voda Unlu kaže da gotovo sve vrste komercijalnih i industrijskih otpadnih voda imaju biorazgradive sastojke. Biološki tretman se može klasificirati kao aerobni, anaerobni ili anoksični.

 – Najčešći tretman tekstilnih otpadnih voda je biološki tretman, kaže.

Iscrpljenost vodnih resursa dovodi do toga da se Rzmatra ponovno korištenje otpadnih voda, posebno prečišćavanjem otpadnih voda koje se ispuštaju iz industrije, a to je tipično 200-350 kubnih metara po toni proizvoda.