Kako izgleda “konkretan” plan za obnovu godine na fakultetu?

Nije smak svijeta obnoviti godinu na fakultetu, ali je najteže na toj godini ostvariti svoj maksimum i redovno učiti iako ne idete na predavanja i vježbe.

Mnogi studenti u periodu ponavljanja godine izgube kompas, motivaciju i ne postignu cilj koji su sebi zacrtali na početku obnove.

Ilda Humić je u videu na TikToku opisala kako “obnova” zapravo izgleda:

@ildahumic

Bazirano na istinitom dogadjaju 🤣🤣 #balkan #balkantiktok #fakultet #student #studentskizivot #ironija

♬ original sound – Ilda Humic

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da budete motivisani i tokom ponavljanja godine.

Napravite plan učenja

Planirajte vrijeme koje ćete posvetiti učenju i organizirajte gradivo u razumljive cjeline. Također je korisno planirati vrijeme za odmor i rekreaciju, kako biste izbjegli sagorijevanje i umor.

Pronađite motivaciju

Pronađite razloge zašto želite završiti fakultet i postavite si ciljeve koji će vam pomoći da ostanete motivirani i usredotočeni.

Koristite različite metode učenja

Isprobajte različite metode učenja, kao što su čitanje, pisanje, slušanje predavanja, rad u grupi ili korištenje vizualnih pomagala poput grafova i dijagrama. Pronađite onu koja vam najbolje odgovara.

Aktivno slušajte na predavanjima

Aktivno slušanje na predavanjima može vam pomoći da bolje razumijete gradivo. Pokušajte postavljati pitanja i sudjelovati u diskusijama kako biste produbili svoje znanje.

Ponavljajte gradivo

Ponavljanje gradiva je važno kako bi se ono zapamtilo. Isprobajte različite tehnike ponavljanja, poput ponavljanja naglas ili pisanja sažetaka.

Tražite pomoć

Ako se borite s gradivom, potražite pomoć. Obratite se profesorima, asistentima ili kolegama za pomoć i savjete.