Studenti iz BiH dio nagrade sa Hackatona preusmjerili za Magdalenu

"U ekipi smo se dogovorili da dio nagrade doniramo za liječenje Magdalene."


studenti
Foto: Banjaluka.net

Prijem za studente Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajeva koji su osvojili treća mjesta na “ISCon upriličen je u prostorijama ovog fakulteta.

Na “ISCon Hackathon” takmičenju u Banjaluci, pod organizacijom “ISCon” i banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta, od ukupno 11 ekipa, treće mjesto osvojila je ekipa sa Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu koju su činili Nenad Blagovčanin, Željko Trifunović, Dragan Milovanović, Jovana Golijanin i Tamara Borovina.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Članica trećeplasirane ekipe Jovana Golijanin student je na razmjeni iz Niša, a navodi da je ekipa na takmičenju radila na digitalizaciji sistema za studentsku službu.

– Trebalo je da napravimo digitalnu verziju sistema plaćanja svih obaveza koje imamo na fakultetu, kao i da napravimo digitalnu verziju svih obaveza koje imamo prilikom overe semestra, koje sada zahtevaju papirne obrasce i čekanja u redu, rekla je ona, te dodala da su za izradu rješenja imali 24 sata.

U organizaciji programerske kompanije “Softray Solutions” i Politehničkog fakulteta u Zenici, u ovom gradu 28. aprila održan je “CodeSmash Hackathon”.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajeva bili su uspješni i na ovom takmičenju, te je ekipa sačinjena od Stefana Lalovića, Stefana Saratlije i Vladimira Eleka osvojila treće mjesto.

Vladimir Elek, student treće godine smjera Računarstvo i informatika, naveo je da je veliko zadovoljstvo što su imali priliku da predstavljaju Elektrotehnički fakultet na ovom takmičenju, te još veće da, od 29 prijavljenih ekipa, osvoje treće mjesto.

Kako objašnjava Elek, cilj takmičenja je kreiranje aplikacija na temu koju su takmičari dobili na dan takmičenja.

Osvajanjem trećeg mjesta, osvojili su i novčanu nagradu od 1.000 KM, a ekipa je pokazala humanost.

– U ekipi smo se dogovorili da dio nagrade doniramo za liječenje Magdalene Vlaški, jer smatramo da je njoj pomoć sada najpotrebnija, rekao je on.

Stefan Lalović, takođe student treće godine smjera Računarstvo i informatika, objasnio je da je tema kojom su se predstavili u Zenici bila “Ekologija”.

– Namjera aplikacije koju smo osmislili je podizanje ekološke svijesti građana. Tema kojom smo se bavili je bila pretrpanost korpi za otpad, kao i neefikasan odvoz otpada, koji mi, našom aplikacijom rješavamo, rekao je Lalović.

Kako navodi, fokus njihove aplikacije su privatne korpe za otpad.

– Na korpama bi se nalazili besplatni kodovi koji bi podsticali građane da, prijavom kada su njihove korpe pune, dobiju određene bodove koje bi kasnije mogli da koriste za razne namjene, objasnio je on.

Prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevo Srđan Lale naglasio je da su veoma ponosni na studente koji su osvojili nagrade jer su na taj način uspjeli da uspješno primijene i nadograde znanja stečena na ovom fakultetu, piše Banjaluka.net.

Kako navodi, ovakva takmičenja zahtijevaju od studenata da se brzo prilagode i odgovore modernim izazovima i problemima.

– Veoma je važno napomenuti da su ovakva takmičenja sponzorisana i da ove ideje dolaze iz realnog sektora, odnosno kompanija. Tako da je ovo prilika i da naši studenti pronađu i buduće zaposlenje, a da rješenja koja su osmislili pronađu praktičnu primjenu, naveo je Lale.

Lale je studentima zahvalio i na izraženoj društvenoj odgovornosti, s obzirom na to da su dio novčane nagrade preusmjerili za liječenje naše sugrađanke Magdalene Vlaški.