Za studiranje nikad nije kasno!

Da za studiranje nikada nije kasno, pokazuju nam primjeri ove dvije žene koje su u svojim pedesetim godinama uspjele završiti fakultet. Ipak, složne su u jednom i savjetuju studente: "Mladi ste, ako imate priliku studirati, učite na vrijeme."


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Završavanje studija u srednjim godinama je u našem okruženju rijedak slučaj. Osobe koje u mladosti napuste fakultet najčešće se ne vraćaju u studentske dane. Razlozi su najčešće: obitelj, posao, nedostatak vremena i uvjerenje da je njihovo vrijeme prošlo. Predrasude ruši priča dvaju gospođa koje su fakultet završile nedavno, unatoč svim gore navedenim preprekama i tako dokazale da je za sve u životu potrebna samo jaka volja.

J. L. je gospođa koja je sa svojih 48 godina završila Pravni fakultet. O svojoj je odluci dugo razmišljala, svjesna da joj neće biti lako uskladiti obiteljske, poslovne i studentske obveze. Prije nego što je obitelji obznanila svoje planove, J.L. se raspitala o knjigama i skriptama koje studenti koriste.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Najteže je bilo reći obitelji. Iako sam imala punu podršku djece i muža, imala sam osjećaj da ne vjeruju da ću uspjeti. Mlađa kći je bila posebno skeptična, ali mi je to na neki način bio najveći motiv. Koliko sam samo obiteljskih druženja propustila zbog ispita. Nikada nisam imala negativno iskustvo na fakultetu od strane studenata i profesora, svi su se lijepo odnosili prema meni. Ipak, mislim da mi je bilo malo teže učiti, trebalo je vremena prilagoditi se svemu tome. Da se ponovo mogu vratiti u studentske klupe, ne bih se dovela u ovu situaciju. Iako, ovo je jedno divno i pozitivno iskustvo za mene, sobodno mogu reći da sam sada ispunjenija osoba, kazala je J.L.

R. K. ima 53 godine i prije dvije godine je završila studij ekonomije. Ona nije imala problem s govorenjem svoje odluke obitelji jer je morala završiti fakultet kako bi zadržala posao.

– Saznanje da ću morati studirati nakon ovoliko godina bilo je za mene obeshrabrujuće. Nikada nisam voljela učiti i jedva sam čekala završiti srednju školu i početi raditi.  Na moje iznenađenje, odlično sam se snašla i često polagala ispite prije sina. Da posao nije bio u pitanju, nikada ne bih upisala fakultet, ali mi sada nije žao, konačno mogu reći da sam i ja fakultetski obrazovana. Iako sam relativno brzo polagala ispite, ne bih se nikada vratila u to vrijeme. Previše je to stresa za mene, bolje se mladi snalaze, rekla je R.K.

Gospođama hvala na iskrenom razgovoru i svaka čast na upornosti i trudu. Sve se može kad se hoće!

(Karla Gardavski / STUDOMAT.ba)