Vrijeme je za selidbu: Četiri koraka koja će vam olakšati napuštanje studentske sobe

Da li i vi u stanu imate "kamion stvari" za koje nemate ideju kako ćete iseliti?


Polovica jula znači samo jednu stvar – srce ljeta i studentska seoba naroda. Događa se ona dva puta godišnje, odnosno početkom i krajem akademske godine. No, nekako je ona na početku lakša za preživjeti: vjerovatno zato što nije sedam hiljada stupnjeva u svakom trenutku dana.

Advertisements

Kraj akademske godine je svakako vrijeme koje se željno iščekuje: doživjeti onaj trenutak da napokon možete ugasiti laptop, leći u krevet i spavati do kad želite. Nema više brige oko pisanja zadaća ili slušanja predavanja – svemu je napokon došao kraj. Istina, samo na dva mjeseca, ali nema veze. Kraj je.

Ipak, jednom kad ste zaista riješili ispite, preostaje vam samo jedna bitna stvar, a to je iseliti. Velik broj studenata ne studira u svom rodnom mjestu, već odlazi od kuće. Realno, možete li uopće doživjeti studentski život u potpunosti, ako živite doma sa svojima? I taj studentski život je zanimljiv većinu vremena, ali kad je seoba naroda u toku – nije.

Seoba naroda koja se odvija početkom i krajem akademske godine je doslovno to, seoba studentskoga naroda. Prazne se studentske sobe i studentski stanovi, i to odjednom. Iako je većinom praksa da se do 15. jula svi moraju iseliti, realnije je gledati da već do desetog nema nikoga. I najteže je studentima koji su u domovima.

Kada živite u stanu, vrlo vjerovatno plaćate najam cijelu godinu, pa tako ljeti možete ostaviti stvari u stanu i sve što nosite kući je odjeća i ono ostalo što morate koristiti svaki dan. Ali, zato ako živite u domu, morate apsolutno isprazniti sobu. To znači da morate baš sve spakovati, od odjeće i kozmetike, pa do fena, jastuka i posteljine.

Zato i ne pretjerujemo kad kažemo da je u pitanju seoba naroda – i to ona dosta nezgodna. Većina studenata se mora samostalno iseliti, odnosno niko neće doći po njih i skupiti sve stvari. Vjerovatno je zato i lakše na jesen kad se useljava. Između ostalog, tada imate i manje stvari… Da ne dužimo, donosimo nekoliko savjeta za preživjeti iseljavanje, piše Srednja.hr.

Raspršite stvari

Vjerovatno imate neke prijatelje, ili barem poznanike, koji studiraju u istom gradu kao i vi. Možda se s njima i ne družite pretjerano često, ali ako postoji jedna stvar koju ih možete zamoliti, onda je to da im prepustite svoje stvari. Jednostavno je u pitanju studentska solidarnost.

Vjerovatno imate milion stvari, pa bi onda bilo pametno to podijeliti na nekoliko lokacija. Imajte samo na umu da ćete to morati nekad vraćati nazad u dom, pa pazite da teže stvari nosite na bliže lokaciji – ili barem tamo gdje imate riješen prijevoz. I naravno, prvo odnosite stvari koje su vam manje potrebne.

Krenite s iseljavanjem unaprijed

Osim što možete stvari raznositi okolo prijateljima, možete ih polako vraćati i kući. Naravno da nećete one stvari bez kojih ne možete, ali trebaju li vam na primjer kaputi u junu? Vjerojatno ne. U onim rijetkim (ili čestim?) trenucima kada idete doma, uvijek ostavite prostora u koferu za stvari koje vraćate.

Isto tako možete na vrijeme vraćati i one stvari koje niste nikad iskoristili, a mislili ste da bez njih nećete moći živjeti. Istina, za to je potrebno priznati poraz, ali… Bolje to nego onda umrijeti u trenutku selidbe. Ili?

Šaljite poštom

Neke stvari nisu toliko teške, ali ih je zaista teško transportirati s jednog na drugo mjesto. Među te stvari sasvim sigurno spadaju jastuk, nadmadrac i pokrivači. Kako je to nešto što vam je prijeko potrebno, ako nemate opciju da to ostavite kod nekoga baš na dan odlaska, morat ćete se snaći na neki drugačiji način.

Iako je to manje popularna opcija, slanje poštom ili busem uopće nije loša ideja. Potrebno je sve samo spakirati i onda nekako dogovoriti proces primopredaje. Svakako će vam biti lakše kada ne morate brinuti o tim stvarima koje zauzimaju puno prostora. Preostaju vam samo one ekstremne teške, naravno.

Bacite što vam ne treba

Bilo da ste sentimentalna duša ili ne, velike su šanse da ćete htjeti kući nositi baš sve što ste sakupili kroz godinu. Ali, budimo realni – pola tih stvari vam ne treba. Ako se nećkate oko toga imate li mjesta za nešto ili ne.. Samo pustite. Stvari koje smatrate bitnima možete prodati ako znate da ih više nećete koristiti. Slobodno si zaradite koju marku!