Vlada TK nije prihvatila prijedlog Senata Univerziteta u Tuzli: Plan upisa neophodno je uskladiti s tržištem rada

Vlada Tuzlanskog kantona na sjednici održanoj u utorak nije usvojila plan upisa studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg te integriranog prvog i drugog ciklusa studija na fakultete i akademije Univerziteta u Tuzli koji je poslao Senat Univerziteta.


Foto: A. Bajrić, Dnevni avaz
Foto: A. Bajrić, Dnevni avaz

Nije utvrđena ni visina školarine i participacije u troškovima studija u akademskoj 2016/2017. godini.

Advertisements

Vlada je ovlastila ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatana Muratovića i ministra razvoja i poduzetništva Nermina Hodžića, te premijera Begu Gutića da sačine usaglašeni prijedlog upisne politike po odsjecima na pojedinim fakultetima i dostave ga Senatu Univerziteta u Tuzli na razmatranje i utvrđivanje.

Kako je pojasnio Muratović, plan nije usvojen da bi se spisak revidirao te više prilagodio tržištu rada.

– Želimo uskladiti plan upisa s trenutnim stanjem na tržištu. To neće biti klasični moratorij koji bi značio ukidanje odsjeka, ali će svakako biti određenih preraspodjela kada su u pitanju studenti koji se finansiraju iz budžeta i oni koji se sami finansiraju. Vodit ćemo računa o stanju na evidenciji nezaposlenih, rekao je za Avaz Muratović.

Vlada je, prema njegovim riječima, od Zavoda za zapošljavanje TK dobila svježe podatke, na osnovu čega je revidirala plan upisa.

– Upis neće biti revidiran prema potrebama Univerziteta, nego ćemo tražiti da bude prema potrebama tržišta, dodao je Muratović.

Advertisements

Inspekcija kontrolira finansije

Vlada je donijela odluku da se na Univerzitet uputi budžetska inspekcija da bi provjerila sumnje o uočenim nepravilnostima kada je riječ o izmirenju finansijskih obaveza kandidata u postupku stjecanja zvanja doktora nauka od 2013. do 30. marta 2016. godine.

Vršilac dužnosti rektora Aida Crnkić formirala je komisiju da bi se utvrdio tačan broj kandidata koji su stekli ovo zvanje, a nisu izmirili svoje obaveze kako je to aktima Univerziteta propisano.

– Još nemamo tačan broj onih koji su stekli ili su u postupku stjecanja zvanja doktora nauka, a ne izmiruju obaveze, rekao je Muratović.

(Dnevni avaz)