Vlada KS odbija umanjiti školarine za studente, oglušili se na zahtjeve SPUS-a

"Zaista je jako porazno da neko ne može nastaviti svoj studij zbog nemogućnosti plaćanja školarine."


Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) tražio je u više navrata od Vlade Kantona Sarajevo da se školarina smanji za 30 posto zbog teške ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Advertisements

U SPUS-u su pozivali i Elvedina Okerića kao predsjedavajućeg Skupštine KS da inicira donošenje zaključka Skupštine kojim se nalaže vladi donošenje akta kojim se umanjuje visina školarine u visini od 30 posto na sjednici Skupštine, ali pozitivan odgovor nisu dobili.

Advertisements

– Poslali smo više zahtjeva, međutim, nismo dobili nijedan adekvatan odgovor. Dva zahtjeva smo poslali u februaru, a u martu smo poslali predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću kako bi Skupština KS donijela zaključak kojim se nalaže smanjenje školarine. Mi smo dobili samo jedan odgovor, a to je od ministrice Melike Husić-Mehmedović i tad nam je rećeno da su tada pokrenute neke procedure, da zakon omogući studentima sa prosjekom iznad osam umanjenje školarina. To nije odgovor na naša pitanja, s obzirom da smo mi tražili da se školarina smanji svim studentima bez obzira na prosjek, kazao je Faruk Dević, predsjednik SPUS-a, a prenosi Faktor.ba.

Prema podacima Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, broj studenata prošle godine bio je manji u odnosu na prethodne godine. Mnogi su mišljenja da su upravo ekonomske posljedice uzrokovane pandemijom razlog tome.

– Zahvaćeni smo pandemijom i to treba da bude jedan vid podrške studentima. Zaista je jako porazno da neko ne može nastaviti svoj studij zbog nemogućnosti plaćanja te školarine, istakao je Dević.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!