Veliki pad broja prekvalifikacija: Tek 36 polaznika škola za obrazovanje odraslih

Najviše onih koji su 1981. godište ili stariji, a tik iza njih su oni koji su rođeni 2002. godine.


Empty wooden benches in classroom of elementary school
Ilustracija: STUDOMAT

Iz godine u godinu u padu je broj onih koji upisuju škole za obrazovanje odraslih u RS-u, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Tako je, prema ovim podacima, na početku školske 2022/2023. godine bilo tek 36 polaznika škola za obrazovanje odraslih po polu i razredima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– S tim u vezi, u školskoj 2018/2019. godini bilo je ukupno 973 polaznika, u 2019/2020. njih 1.263, a u 2020/2021. njih 754. Tako je u 2021/2022. školskoj godini bio 551 polaznik, a u ovoj 36, podaci su Zavoda.

Osim toga, najnoviji podaci Zavoda pokazuju da je najviše onih koji su se upisali u srednju školu za obrazovanje odraslih 1981. godište ili stariji, a tik iza njih su oni koji su rođeni 2002. godine.

– Što se tiče smjerova za koje se odlučuju, u ovoj školskoj godini najviše interesovanje vlada na polju zdravlja i socijalne zaštite, pa se tako njih 13 odlučilo za ovaj smjer, dodaje se u Zavodu.

Iako u Centru za obrazovanje odraslih Bijeljina nemaju manje polaznika, glavni razlog za smanjen broj zainteresovanih odraslih osoba koje se odlučuju za ovaj vid obrazovanja Mladen Savić, direktor ovog centra, vidi u tome što je ukinuta prekvalifikacija za medicinske tehničare.

– Onda ti polaznici odlaze u Federaciju BiH i tamo odnose novac, što znači da oni tim ukidanjem nisu spriječili prekvalifikaciju, već samo taj dio posla prebacili u centre za obrazovanje odraslih u FBiH, te oni sada imaju mnogo više posla nego u RS, kazao je Savić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, to je besmisleno, te smatra da je potrebno vratiti ovaj vid prekvalifikacije.

– Mi smo ipak izašli u susret našim polaznicima te smo otvorili centar za obrazovanje odraslih u drugom entitetu. A znate šta je još zanimljivije, polaznici koji se školuju u FBiH idu na praksu u RS, i mislim da je to besmisleno, rekao je Savić.

Suzana Kusovac Sladoje, direktorka Centra za obrazovanje odraslih Banjaluka, za “Nezavisne novine” kaže da oni nemaju problema sa brojem upisanih te da, inače, popune sva mjesta.

– Mi u posljednje tri godine imamo tri roka i popunimo sva mjesta. Polaznici su zainteresovani i za formalni i neformalni vid obrazovanja, kazala je Kusovac Sladoje.

Dodaje da je još 2021. povećan broj zainteresovanih za ovaj vid obrazovanja, te da u ovom centru rade na procesu osposobljavanja na svim poljima, te da nude razne programe obrazovanja.