Raste broj upisanih studenata u Zenici, ovo su najtraženiji fakulteti

Medicinski i Politehnički fakultet jedina dva fakulteta koji su već nakon prvog upisnog roka dobili više prijava nego su ponudili mjesta za upis.


studying together
Foto: STUDOMAT

Posljednjeg dana prvog upisnog roka na Univerzitetu u Zenici, evidentirane se 724 prijave brucoša za upis na nekih od osam fakulteta tog univerziteta, potvrdio je Feni rektor prof. dr. Jusuf Duraković.

– S obzirom da smo prošle godine ukupno upisali 620 studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija, a ove godine već imamo više od 100 prijava, ovo je ohrabrujuća brojka i moramo biti zadovoljni. Mi ćemo biti fleksibilni, kada je u pitanju popunjavanje dokumentacije pa ćemo prihvatiti i prijave nakon isteka roka za prijavu, koji ističe danas. Preostaje nam i drugi upisni rok, koji će početi krajem augusta pa očekujemo prijavu barem 50-ak budućih studenata i u drugom roku. Zato vjerujemo da bismo ove godine, mada znamo da ima studenata koji su se prijavili na dva fakulteta, mogli upisati više od 700 brucoša, smatra Duraković, koji naglašava kako su ove godine odradili bolje marketinšku prezentaciju svojih studijskih programa.

On podsjeća kako su Medicinski i Politehnički fakultet jedina dva fakulteta koji su već nakon prvog upisnog roka dobili više prijava nego su ponudili mjesta za upis, a na ta će se dva fakulteta naredne sedmice provesti i prijemni ispiti.

Ostalih šest fakulteta: Mašinski, Fakultet inžinjerstva i prirodnih nauka (dosadašnji Fakultet za metalurgiju i materijale-op.a.), Filozofski, Pravni, Ekonomski i Islamsko pedagoški fakultet, na kojima za upis nema prijemnih ispita, preostala mjesta za upis ponudit će u drugom upisnom roku.