Velike promjene na fakultetima: Uvode se ocjene od A do F

Novost je i da studentski predstavnici više neće sudjelovati u izborima na radna mjesta u ustanovama visokog obrazovanja.


test score sheet with answers grade a and pencil close up
Foto: Envato

Na fakultetima širom zemlje spremaju se velike promjene. Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo je u javnost Nacrt prijedloga zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, a među predloženim promjenama koje će studenti najviše osjetiti su promjena u sistemu ocjenjivanja te regulacija radnog statusa studenata.

Ministarstvo predlaže prelazak na slovni sistem ocjenjivanja, umjesto brojčanog. Tako bi umjesto ocjena od 1 do 5 (što je trenutno aktuelno u Hrvatskoj), studenti dobivali ocjene A, B, C, D i F, pri čemu je A izjednačeno s ocjenom ‘izvrstan’, a F s ‘nedovoljan’.

Studenti u redovnom statusu više neće moći biti u stalnom radnom odnosu. Do sada im je to bilo omogućeno, no gubili bi neka od studentskih prava. Osim što neće moći biti primljeni u radni odnos, ukida se i mogućnost obavljanja samostalne djelatnosti obrta ili drugog slobodnog zanimanja.

Promjene će se odnositi i na profesore, kojima bi ministarstvo produžilo radni vijek. Sada zaposlenicima univerziteta ugovor o radu zbog odlaska u penziju ističe s navršenih 65 godina života, a novi bi zakon to produžio na 67. Mogućnost produženja ugovora išla bi do 70. godine života, uz uvjet da im plate osigurava institucija u kojoj rade.

Promjene se planiraju i u nazivu visokih učilišta i studentskih programa. Prva razina studija po bolonji više se ne bi nazivala preddiplomskom nego prijediplomskom. Predloženo je i da se ukine naziv ‘visoka škola’, čime bi sve takve škole koje izbode stručne studije postale veleučilišta. Ministarstvo želi uvesti i digitalne diplome, uz one u potpisanom i ovjerenom ispisu.

U sastavu senata sveučilišta smanjuje se broj studentskih predstavnika, koji bi trebali činiti 10 posto članova, od čega 20 posto mogu biti studenti postdiplomskih studija. Novost je i da studentski predstavnici više neće sudjelovati u izborima na radna mjesta u ustanovama visokog obrazovanja.