Uvodi se zabrana korištenja TikToka na fakultetima

Privatnost podataka, posebno u vezi sa studentima i fakultetskim istraživanjima je od kritičnog prioriteta.


tiktok

Upravni odbor Državnog univerziteta Floride zabranio je TikTok, uključujući i neke druge softvere i aplikacije na uređajima u vlasništvu univerziteta zbog kontinuiranog i rastućeg pejzaža sajber prijetnji.

Blokirati mrežni saobraćaj

U dopisu, koji je u srijedu poslat predsjednicima sistema državnih univerziteta, kancelar Rej Rodrigez (Ray Rodrigues) rekao je da ova uredba zahtjeva od institucija da uklone tehnologije objavljene na listi zabranjenih sa bilo kog univerzitetskog uređaja i da blokiraju mrežni saobraćaj povezan sa ovim tehnologijama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zabrana stupa na snagu odmah, navodi se dalje.

– Privatnost podataka, posebno u vezi sa studentima i fakultetskim istraživanjima je od kritičnog prioriteta za sistem Državnog univerziteta Floride, rekli su iz Odbora guvernera za CNN.

Pored TikTok-a, zabranjeni su i Kaspersky, VKontakte, Tencent QQ, WeChat i sve podružnice.

– Najbolji način za rješavanje zabrinutosti oko nacionalne bezbjednosti je transparentna zaštita SAD zasnovana na američkom tlu uz robusno praćenje, provjeru i verifikaciju treće strane, koju već primenjujemo.

Roditeljska dozvola

 – U TikTok-u uživa više od 150 miliona Amerikanaca, uključujući i studente i učitelje za angažiranje na nastavi, objašnjava portparolka kompanije Hilari MekKvejd (Hilary McQuaide).

Krajem prošlog mjeseca, guverner Jute potpisao je zakon koji zahtjeva od tinejdžera da dobiju roditeljsku dozvolu za korištenje društvenih mreža. Ranije ove sedmice, Kancelarija povjerenika za informacije Velike Britanije kaznila je TikTok zbog brojnih kršenja zakona o zaštiti podataka.

Italija istražuje TikTok zbog “opasnog sadržaja”. Podsjetimo, Evropska unija i Amerika među prvima su uvele zabranu upotrebe aplikacije na vladinim uređajima, a ubrzo im se pridružila i Velika Britanija.