Otvaraju se novi smjerovi na fakultetima u BiH

Sedam novih smjerova na fakultetima u BiH.


Ilustracija: STUDOMAT / Envato
Ilustracija: STUDOMAT / Envato

Pored već postojećih smjerova na fakultetima, javni univerziteti u RS-u od ove godine uvode još sedam novih studijskih programa, među kojima su turizmologija i stomatologija na engleskom jeziku.

Noviteti su najavljeni na Prirodno-matematičkom fakultetu i Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, Rudarskom u Prijedoru, na Medicinskom fakultetu i Pravoslavno bogoslovskom fakultetu u Foči, te Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Između ostalog, do sada je dobijena dozvola za pokretanje inoviranog studijskog programa geografija, prvog ciklusa studija Prirodno-matematičkog fakulteta, gđe je odobren upis 50 studenata. Izlazni profili na ovom programu biće: diplomirani profesor geografije, diplomirani geograf – geografski informacioni sistemi (GIS) i diplomirani geograf – turizmologija. Novi studijski program prvog ciklusa studija odobren je i na Rudarskom fakultetu sa sjedištem u Prijedoru. Riječ je o studijskom programu inženjerstvo i zaštita životne sredine, rekli su sa Univerziteta u Banjaluci.

Ekologija

Napominju još da su dobili i dozvolu za pokretanje programa “bezbjednost i kriminalistika” na drugom ciklusu studija na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

Koliko će se tačno studenata moći upisati na nove programe Rudarskog i Fakulteta bezbjednosnih nauka u narednom periodu će se izjasniti Senat Univerziteta u Banjaluci.

Dekanica Rudarskog fakulteta, Svjetlana Sredić, očekuje da će novi četvorogodišnji program “inženjerstvo i zaštita životne sredine” moći primiti 15 studenata na budžet, te još 10 na samofinansiranje. Ističe da već imaju zainteresovanih kandidata, čak i onih koji su završili druge studije.

– Kako je u današnjem svijetu potrebno napraviti pravi balans između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine, ovaj obrazovni kadar upravo treba da kreira rešenja za savremene ekološke probleme. Praktično do sada nije bilo ovakve vrste studija na javnim univerzitetima; sve je bilo svedeno na po jedan, dva predmeta na tehničkim fakultetima, što stvarno nije dovoljno. Dugo je trajala procedura akreditacije, dok smo zadovoljili sve uslove, da formiramo takav studijski program koji bi obuhvatio znanja iz opštih inženjerskih predmeta da studenti mogu prepoznati potencijalne zagađivače, ali i usko stručnih predmeta koji se odnose na predlaganje mjera, monitoring, upravljanje industrijskim i komunalnim otpadom, pojašnjava ona.

Promocija novih smjerova

Na banjalučkom PMF-u ističu da je uveliko počela promocija novih smjerova po srednjim školama i vjeruju da će trend upisa studenata ove godine biti bolji. Ispitivanje tržišta rada je sugerisalo da bi novi smjerovi ovog tipa, GIS i turizmologija, privukli veći broj studenata u narednom periodu, pa je shodno tome urađena transformacija opšteg smjera Geografije, pojašnjava prodekan za nastavu Radoslav Dekić, dodajući da su za naredni period u pripremi i novi smjerovi u okviru programa Biologije, piše Srpskainfo.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u akademskoj 2023/24. godini odobren je upis 1.847 brucoša. Dva nova studijska programa moći će da prime ukupno 33 studenta. Kako je pojasnio prorektor za nastavu i studentska pitanja Vladimir Vladičić, na Muzičkoj akademiji otvara se vokalnoinstrumentalni program na ruskom jeziku, na koji će se moći upisati 13 studenata, te stomatologija na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu, na koju se prima 20 studenata.

Podsjetio je da će ove godine biti upisana i druga generacija na studijski program Agromediteranska proizvodnja u Trebinju, u okviru Poljoprivrednog fakulteta.

– Na trećem ciklusu studija je u postupku početne akreditacije studijski program Teologija na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu, i ovaj postupak će najverovatnije biti okončan do upisa studenata, kaže Vladičić, dodajući da je predviđen upis 15 studenata.

Brucoši

Vlada RS je odobrila upis ukupno 4.782 brucoša na javne univerzitete u RS-u. Iako primjećujemo da se svake godine smanjuje broj upisanih studenata, to neće doprinijeti gašenju određenih studijskih programa.

– Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu su licencirana 62 studijska programa prvog ciklusa, zadnjih par godina vrši se upis na 49 programa prvog ciklusa. Mišljenja smo da je taj broj optimalan i da nema potrebe za daljim smanjivanjem, precizira Vladičić.

I sa UNIBL poručuju da nije planirano gašenje, niti zamrzavanje nijednog studijskog programa.

Dizajn eneterijera i digitalna poljoprivreda

Javni fakulteti uveliko rade na uvođenju još nekoliko studijskih programa u narednom periodu.

Kako kažu sa Univerziteta u Banjaluci, u procesu početne akreditacije je treći ciklus na studijskom programu hemija, na PMF-u, programa informatika, drugog ciklusa studija na istom fakultetu, te mastera zdravstvene njege usmjerenje Fizioterapija na Medicinskom fakultetu.

– U toku je i početna akreditacija interdisciplinarnog studijskog programa dizajn enterijera. Riječ je o zajedničkom studijskom programu, prvog ciklusa studija, koji će zajedno izvoditi Akademija umjetnosti i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, preciziraju sa UNIBL.

Plan im je i da se pokrene interdisciplinarni studijski program prvog ciklusa studija “pejzažna arhitektura”, koji će zajedno izvoditi AGGF i Šumarski fakultet, a za koji je u toku početna akreditacija.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u postupku početne akreditacije su novi smjerovi na prvom ciklusu Saobraćajnog i Poljoprivrednog fakulteta, ali koji, ističe prodekan Vladimir Vladičić, najvjerovatnije neće biti okončani do upisa studenata. U pitanju je smjer “računarske i informacione tehnologije” na studijskom programu Saobraćaj i smjerovi “digitalna poljoprivreda” i “urbana poljoprivreda” na programu Poljoprivreda.