Uticaj dopisivanja na mentalno zdravlje

Istraživanje koje su provela dva naučnika iz Velike Britanije pokazalo je kako korištenje aplikacija za dopisivanje poput WhatsAppa ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.


Moderne generacije sve manje komuniciraju međusobnim razgovorom i glasom već koriste različite aplikacije, videa, direktne poruke i chatove. Vjerojatno mislite kako je stalno dopisivanje putem društvenih mreža i aplikacija vrlo loše za vaše mentalno zdravlje, ipak ovo istraživanje pokazuje nešto sasvim suprotno, prenosi x-ica.com.

Advertisements

Istraživanje koje su provela dva naučnika iz Velike Britanije, a objavljeno časopisu “Journal of Human-Computer Studies”, pokazalo je kako korištenje aplikacija za dopisivanje poput WhatsAppa ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje. Virtualno povezivanje putem aplikacija za dopisivanje vrlo je pozitivno jer čini ljude manje usamljenima i potiče njihovo samopouzdanje.

Što su više vremena proveli na WhatsAppu, korisnici su se osjećali bliskiji sa svojim prijateljima i porodicom te su te veze doživljavali kao veoma kvalitetne, prokomentirala je jedna od autorica studije, dr. Linda Kaye sa Univerziteta Edge Hill te dodala kako su ispitanici u prosjeku proveli 55 minuta dnevno u dopisivanju putem WhatsAppa.

Advertisements

Ovo istraživanje pokazuje koliko moderna društvena tehnologija može stimulirati postojeće veze i odnose te pružiti više prilika za komunciranje.

(STUDOMAT.ba)