Usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju u TK

U Tuzli je održana sjednica na kojoj su odobreni zahtjevi studenata te je došlo do izmjena Zakona o visokom obrazovanju.


untz studenti

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je jednoglasno danas na sjednici izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

 – Uspješno smo kroz zakon riješili problem za one studente koji su imali rok da svoje studije završe do kraja 2019/20. godine, dali smo mogućnost da to mogu uz lični zahtjev da završe do kraja 2024/25. godine. Imali smo od strane SPUT-a zahtjev da se zbog epidemiološke situacije studenti mogu upisati u narednu akademsku godinu tako što prenesu najviše četiri ispita ili 20 ECTS-ova nezavisno od broja ispita, izjavio je ministar obrazovanja u Vladi TK Elvis Baraković.

Sve ono što je traženo od strane Studentskog parlamenta je stavljeno u formu zakona, uključujući i odluku o studentima imartikulantima koji mogu završiti svoj studij bez obnavljanja godine.

Zakon o visokom obrazovanju je značajno izmijenjen, što su podržale i stranke opozicije u Tuzlanskom kantonu.

 – Želimo naglasiti da je sjednica Skupštine između ostalog zakazana na zahtjev Kluba Stranke demokratske akcije. Smatrali smo da je ovo prijeko potrebno zato što je početak akademske godine za nekoliko dana, a znamo i za ranije upućene zahtjeve SPUT-a. Kroz ovo zakonsko rješenje posebno je sada uloga Univerziteta u Tuzli došla do izražaja gdje je on proglašen institucijom od javnog značaja, odnosno došlo je do implementacije jedne od inicijativa koje je naš klub uputio, izjavio je zastupnik Stranke demokratske akcije Midhat Čaušević, piše Bhrt.ba.

Kroz izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju sada je moguće da relevantne institucije prate rad dislociranih odjeljenja pojedinih univerziteta na Tuzlanskom kantonu.

Novim Zakonom je predviđeno da ukoliko univerzitet doživi da ne dobije akreditaciju ili ne bude reakreditovan gubi licencu za rad, s tim da je dužan omogućiti studentima nastavak obrazovanja.