Uspješno završen četvrti Tuzla Brain Week

"Tuzla Brain Week" – TBW je naziv projekta pod kojim se u Tuzli obilježila sedmica mozga u periodu od 13. do 19. marta, u okviru globalne inicijative Brain Awarness Week.


Uspješno završen četvrti Tuzla Brain Week cover

Ovu inicijativu su pokrenuli DANA fondacija i Federacija europskih neuroznanstvenih društava, te Tuzla Brain Week predstavlja jedini projekat u cijeloj Bosni i Hercegovini koji se implementira uz podršku prethodno navedenih institucija, i to po četvrti put zaredom.

Glavni cilj projekta jeste približavanje tematike neuroznanosti na posebno koncipiran način koji će biti prilagođen i razumljiv za sve njegove učesnike.

Ove godine je Tuzla Brain Week počeo sa svečanom ceremonijom otvaranja u ponedeljak na Medicinskom fakultetu Tuzla sa preko 300 zvanica, gostiju, studenata, učenika i drugih zainteresovanih. Ceremoniji otvaranja su prisustvovali predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Tuzli, Medicinskog fakulteta, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Internacionalnog Burch Univerziteta iz Sarajeva, i dr.

U toku same sedmice mozga održavane su radionice u: predškolskoj ustanovi „Aladin“, JU Osnovnoj školi „Centar“, Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetanjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, Prirodno-matematičkom fakultetu Tuzla, Filozofskom fakultetu Tuzla, JU “Dom Penzionera” Tuzla, kao i dvije posebne radionice u Centru za mentalno zdravlje Doma Zdravlja Tuzla sa učenicima Mještovite Srednje hemijske škole Tuzla. U okviru velike radionice na otvorenom, koja je održana u srijedu na Trgu Slobode, pored okolnih prolaznika posebno učešće su uzeli učenici Mješovite srednje saobraćajne škole, kao i članovi OKK „Sloboda“.

Pored radionica, održane su i aktivnosti poput okruglog stola na UKC Tuzla gdje su studenti iz susjednih zemalja i drugih gradova iz BiH imali priliku da slušaju predavanja prof.dr. Osmana Sinanovića i prof.dr. Mirjane Vidović, kao i da učestvuju na posebnoj radionici psihodrame vođene od strane psihologa, Samire Selesković. Također studenti su imali priliku da izlažu svoje naučno- istraživačke radove i prezentuju svoj rad internacionalnom auditorijumu. Trening kuća za mlade „Labirint“ je bila odgovorna da odmor gostiju.

I ove godine, neizostavna aktivnost je bila „Naučni kafić“, zasnovana po principu neformalnih predavanja koja su ove godine održavana u Just Caffe Pub-u, i to sa predavačima iz oblasti ekonomije, prava, inžinjeringa i glume koji su ponudili jedan novi pogleda na mozak i njegovu funkciju.

Cijeli projekat je završen sa ceremonijom na Medicinskom fakultetu Tuzla i izložbom radova koji su nastali u toku radionica u prethodno navedenim ustanovama.

– Ovim putem se želimo zahvaliti svima koji su na jedan ili drugi način doprinjeli uspješnom završetku ovogodišnjeg Tuzla Brain Week-a te time potpomognuli unapređenju znanja van okvira formalnog obrazovanja kada je u pitanju neuroznanost, navode na kraju saopštenja organizatori ovog događaja.

(STUDOMAT.ba)