Uspješno održana IT radionica Dev Days u Bihaću

U Bihaću je završena dvodnevna radionica Dev Days u organizaciji Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona, Tehničkog fakulteta u Bihaću i IT firme Atlantbh iz Sarajeva.


Uspješno održana IT radionica Dev Days u Bihaću 1

Ovo je bio prvi događaj na kojem su studenti, učenici srednjih škola i svi oni koji posjeduju predznanje iz informatike uz mentorstvo inžinjera koji rade u Atlantbh firmi i studenata ETF-a i članova organizacije EESTEC iz Sarajeva radili na izradi web aplikacije.

Učesnici radionice su bili podijeljeni u timove, a njihov zadatak je bio da u kratkom periodu naprave funkcionalan proizvod i prezentuju ga pred žirijem kojeg čine članovi domaće IT firme IDK Studio iz Bihaća, Tehničkog fakulteta i firme Atlantbh. Pobjedničkom timu su uručene nagrade.

Uspješno održana IT radionica Dev Days u Bihaću 2

– Na radionici je vladala odlična radna atmosfera, radilo se timski, puno novog se naučilo i otvoreni su vidici u kojem smjeru trebam dalje da se razvijam i učim, kazala nam je jedna od budućih inžinjerki.

Uspješno održana IT radionica Dev Days u Bihaću 3

Kao jedan među najmlađim kandidatima je Din Ferizović, učenik Unsko-sanskog koledža koji je osvojio prvo mjesto na takmičenju Informatix u Rumuniji iz kategorije programiranja.

– Odlučio sam učestvovati da radim u timu i i da unaprijedim neke nove vještine, kazao je Din.

Uspješno održana IT radionica Dev Days u Bihaću 4

– Posebno nam je drago da je pored studenata velik broj srednjoškolaca i to da su učesnici ne samo iz Bihaća već i iz ostalih gradova USK. Kroz ovaj događaj vidjeli smo da zainteresiranost i motivacija među mladim ljudima postoji i da su prepoznali važnost IT sektora i mogućnost da se u tom pravcu razvijaju. Iz tog razloga je važno da što prije osposobimo Co-working prostor i krenemo aktivno raditi na edukacijama, radionicama ovakvog tipa i općenito popularizirati zanimanja u IT-u među mladima u Unsko-sanskom kantonu, navode na kraju svog saopštenja organizatori ove radionice.

(STUDOMAT.ba)