Upozorenje sindikata iz regiona: Mladi su najviše pogođeni krizom

Uticaj krize na radnička prava i gubitak radnih mjesta te pogrešne mjere štednje kao izlaz iz krize, najvažanija su pitanja o kojima se raspravljalo 09. i 10. maja u Banjoj Luci na 11. sastanku Foruma sindikata jugoistočne Evrope uz učešće sindikalnih centrala iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Bugarske, Rumunije i Albanije.


mladi nezaposleni

Uticaj krize na radnička prava i gubitak radnih mjesta te pogrešne mjere štednje kao izlaz iz krize, najvažanija su pitanja o kojima se raspravljalo 09. i 10. maja u Banjoj Luci na 11. sastanku Foruma sindikata jugoistočne Evrope uz učešće sindikalnih centrala iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Bugarske, Rumunije i Albanije.

mladi nezaposleniUkazali su da su mladi najviše pogođeni krizom.

– Jedna od najvećih žrtvi ove krize su mladi ljudi, koji su završili fakultet, čiji roditelji i države su uložili u njihovo obrazovanje, a danas oni nemaju posla. Ili, ako ga i dobiju, zaposleni su na privremene i povremene poslove, ukazala je na pres-konferenciji Marija Hanževački iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Razgovarano je o sastancima koje je Međunarodna konfederacija sindikata imala s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

– Vrlo smo pogođeni politikama MMF-a i Svjetske banke u ovim zemljama, jer te politike bitno ugrožavaju radnička i socijalna prava u zemljama regije. Iako Hrvatska nema aranžman s MMF-om, predstavnici te finansijske institucije dolaze u tu zemlju, a “posljedice“ njihovih posjeta uvijek se osjete, o pitanju promjena zakona i drugog, kazala je Hanževački.

Da su sindikalci i u Evropi upozoravali da će mjere štednje proizvesti samo dodatne probleme, ukazao je Grigor Gradev, izvršni sekretar Panevropskog regionalnog vijeća (PERK) Međunarodne konfederacije sindikata.

On je istakao da tome u prilog idu i izjave predsjednice MMF-a Christine Lagar da mjere “stezanja kaiša“ nisu univerzalno rješenje za probleme u svim zemljama, kao i da se valjana socijalna politika treba da posmatra kao investicija, ulaganje, a ne kao trošak.

– EU mora promijeniti politiku koja će dovesti do stabilizacije, jačanja i podsticanja unutrašnje interne potražnje na evropskom tržištu da bi se stvarala nova, realna, radna mjesta i koja će omogućiti mladima da ne postanu nove izgubljene generacije Evrope, kazao je Gradev i pozvao na konstruktivan i ozbiljan socijalni dijalog sindikata s poslodavcima i vlastima.

I predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je rekla da su oni upozoravali da mjere štednje nisu put izlaska iz krize.

– Sulude su odluke koje se temelje na štednji, jer to nije način izlaska iz krize, ali to nije smetalo da u BiH budu uvedene mjere štednje i sada za posljedicu imamo pad potrošnje i vrtimo se u začaranom krugu, dodala je Mišić.

Svaki dolazak MMF-a u BiH, navela je, značio je “rezanje“ socijalnih prava zbog čega sindikalci imaju drugi stav o međunarodnim finansijskim institucijama od onog koji imaju vlasti, a zbog urušavanja socijalnih prava.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović potvrdio je da se na ovoj 11. sjednici Sindikalnog foruma jugoistične Evrope raspravlja o problemima i interesima sindikata iz ovog regiona, o učlanjenju u sindikate te o borbi protiv korupcije.

Sindikati, kazao je, moraju da pribjegavaju ne samo socijalnom dijalogu već i protestima i štrajkovima radi odbrane radničkih prava.

– Integrativni faktor mora da postoji u sindikalnom pokretu zato što su kapital i politika pokazali da globalizacija i liberalizacija ukidaju dostignuta radnička prava, dodao je Bajramović.

Domaćin sastanka bila je Konfederacija sindikata Bosne i Hercegovine.

(buka.ba)