Upoznajte studenticu Moniku Marić: Dobit će priznanje koje ima tek nekolicina ljudi u cijeloj BiH

Iako joj je vrijeme poprilično popunjeno Marić ističe kako se uvijek može naći vrijeme za odmor i kako upravo to najzahtjevnije razdoblje vrijedi kada se ukažu konačni rezultati.


Monika Marić / Foto: SUMsova
Monika Marić / Foto: SUMsova

Photoshopom sam se počela baviti iz znatiželje, a sada čekam da postanem certificirana kao profesor od strane Adope Photoshopa, a to priznanje ima tek nekolicina u cijeloj BiH, kazala je za SUMSovu Monika Marić, studentica treće godine engleskog jezika i književnosti i historije umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Advertisements

Marić ističe kako je odabrala historiju umjetnosti kao studij koji joj daje motivaciju za dizajniranje novih fotografija i radova te da većinu poslovanja obavlja na engleskom jeziku.

Uskoro završava svoj preddiplomski studij s kojim je paralelno pohađala nekoliko kurseva na temu fotografije i dizajna te bila predavač na kursevima grafičkog dizajna za preko 150 studenata SUM-a.

Nakon što sam spremila i pregledala završni ispit drugim studentima mogu reći da sada malo više razumijem svoje profesore i odgovornosti koje taj svijet nosi, kazala je Marić.

Advertisements

Smatra da je jedna od najvažnijih vrlina biti požrtvovan i organiziran. Zbog fakultetskih obveza koje mora balansirati zajedno s izvannastavnim aktivnostima i usavršavanjima ponekad je potrebno žrtvovati zabavu i druženja koja su za studentske godine uobičajna.

Dosta je teško savladati takvo znanje pogotovo kad imate uz to i fakultetske obaveze, a svaki student pogotovo dvopredmetni znaju koliko je važno rasporediti svoje vrijeme za obaveze. Znala sam dosta puta ne otići vani s prijateljima da stignem sve i trčala bih na kurseve sa jednog kraja grada na drugi. Mislim da je vrhunac bio kad sam slušala online petodnevna predavanja iz Photoshopa kod članova photoshop Hall of Fame-a dok sam u toku dana slušala predavanja na fakultetu”, objašnjava Marić.

Nakon završetka studija planira posjetiti nekoliko kurseva od poznatih fotografkinja, a prioritet joj je ovoga ljeta položiti kurs i dobiti certifikat za profesora Adope Photoshop dizajna. Marić bi tada postala jedna od rijetkih u BiH sa ovakvim priznanjem.