Upoznajte studente Emira, Harisa i Abdullaha: Prave bh. bolid za formulu!

Takmičenje Formula student biće održano iduće ljeto, a ovaj sarajevski tim ima još mnogo posla.


Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

Arger racing bosanskohercegovačka je ekipa studenata koja je samostalno dizajnirala vlastiti formula bolid. Odlučili su da upravo taj bolid upišu u prestižno obrazovno-inženjersko takmičenje. Formula student takmičenje se održava u više evropskih gradova, cilj je da mladi inženjeri steknu iskustva i prošire znanja kroz uzbudljiv proces – od pravljenja bolida do samog trkanja sa vršnjacima na stazi.

Mladi inženjeri povezani ljubavlju prema automobilizmu te potkovani znanjem, okupili su se u februaru 2020. godine kako bi dodatno učili, ali se i zabavili. Želja im je učestvovati na takmičenju Formula student, koje se organizuje od 1998. godine, a bolid će biti spreman za sezonu 2022.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ideja je bila da uradimo nešto praktičnom da pokažemo što smo teoretski naučili, da razbijemo monotoniju i pokažemo šta smo u stanju da napravimo. Ovo je projekat koji rade studenti, čitav dizajn razvoj radimo mi studenti. Počeli smo malo po malo, prvo nas trojica, sada imamo 16 članova, kazao je Emir Bakunić.

Formula student – to je inžinjersko takmičenje prije svega koje se organizuje u više zemalja u evropi krenuvši od VB Austrije, Mađarske…

Koncept takmičenja nije samo trka bolida. Vozi se 20 krugova te se na taj način gleda i sama izdržljivost“, istakao je Haris Bešić.

U potpunosti su dizajnirali bolid koji zadovoljava striktne propise takmičenja. Pojavljivanje na ovom takmičenju, uz dobar rezultat može garantovati napredovanje u ovoj grani industrije.

Sami studenti nisu u mogućnosti da samostalno finansiraju ovakav projekat. Dijelovi su skupi, a tržište za njih u Bosni i Hercegovini ne postoji. Ono što ne mogu nabaviti, primorani su sami napraviti.

 – Predviđeni budžet je mnogo manji od nekih timova što se već uveliko takmiče, mi smo vršili par puta procjenu. Procjena je otprilike oko 50.000 maraka, sad smo na pola puta, oko 40% smo već uradili, kazao je Adbullah Bjelak.

Sponzorstva pronalaze u privatnim kompanijama, kako nam kažu – pisali su i mnogim nivoima vlasti, s njima nisu pronašli zajednički jezik.