Upoznajte Lejlu Reizbegović, pobjednicu pete emisije treće sezone SBF Start-up Challengea

Lejla je za STUDOMAT govorila o inovativnom brandu Lorica, SBF Start-up Challengeu, svom studiju i šta joj je tokom studiranja davalo "krila".


lejla

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Lejla Reizbegović diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, za STUDOMAT je govorila o inovativnom brandu Lorica, SBF Start-up Challengeu, svom studiju i šta joj je tokom studiranja davalo “krila”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Šta je Lorica?

Lorica je inovativni brend medicinskih uniformi osmišljen i kreiran od strane medicinskog osoblja. Svi proizvodi su pažljivo dizajnirani i prilagođeni potrebama medicinskih radnika te napravljeni od antimikrobnog materijala koji sprječava rast i razvoj bakterija i virusa.

Kako je nastala ideja?

Tokom studija bilo mi je jako teško pronaći kvalitetnu i lijepu radnu odjeću tako da sam često sa svojim idejama išla kod šnajdera/ica, kako bi mi sašili nešto slično onome što sam zamislila. Potom sam i sama upisala kurs dizajna i šivanja, shvatila da bih mogla svoju ideju i entuzijazam pretvoriti u biznis. Vjetar u leđa sam dobila tokom jednog poduzetničkog programa Fondacije 787, gdje sam mnogo naučila o samom poduzetništvu i načinu pokretanja biznisa.

lejla lorica 1

Gdje i na koji način se mogu kupiti proizvodi?

Lorica medicinske uniforme se mogu naručiti preko našeg web shopa www.lorica.ba kao i direktno putem poruka na Instagramu i Facebooku. Naš tim će vam pomoći da odaberete idealan model i veličinu za sebe ili kao poklon za dragu osobu.

Pobjednica si SBF Start-up Challengea. Zašto si se prijavila i šta ova pobjeda predstavlja za tebe i tvoj projekat?

SBF Start-up Challenge je u svakom smislu bio izazov za mene jer se nikada nisam previše medijski eksponirala, posebice na TV-u. Imala sam mali strah od javnog nastupa, ali na nagovor prijatelja ipak sam popunila prijavu i zajedno sa svojim timom došla do faze učešća u takmičenju i na kraju pobjede. Prijavila sam se jer je tajming takmičenja je bio idealan za fazu u kojoj se Lorica nalazila kao brend gdje nam je zaista bila potrebna pomoć kako bismo dalje realizirali svoje aktivnosti. Pobjeda zajedno sa svim nagradama doprinjela je razvoju brenda, povećanoj vidiljivosti, ozbiljnosti samog brenda, donijela mnoge narudžbe, proširila mrežu kontakata i saradnika te uvela nas u poslovni svijet koji dalje otvara mnoge nove prilike.

lejla lorica 1

Koji su planovi za budućnost?

Plan je graditi prvi reprezentativni bh. brend medicinskih uniformi koji će biti najkonkurentiji kako na našem tako i na regionalnom tržištu. Već krajem aprila planiramo lansirati novu kolekciju koja će donijeti brojne novitete i iznenađenja.

Pobjednica 5. emisije treće sezone SBF Start-up Challenge Lejla Reizbegović: Lorica će proizvoditi dizajnirane medicinske uniforme od antimikrobnih materijala

Završila si Stomatološki fakultet UNSA. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe, šta te potaklo na upis izabranog studijskog programa?

Stomatologija je moja ljubav još od osnovne škole. Srednju zubotehničku školu u Sarajevu sam upisala zbog plana da poslije upišem Stomatološki fakultet UNSA i mogu reći da je to bila dobra odluka jer mi je znanje iz srednje škole dosta pomoglo u daljem studiju. Stomatologiju vidim kao spoj nauke i umjetnosti jer zaista pruža mogućnost da nekome uljepšate i olakšate život novim osmijehom. Sama struka je jako dinamična i interesantna te omogućava konstantno napredovanje.

lejla lorica 4

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati Stomatološki fakultet UNSA? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

Mogu reći da sam na fakultetu provela do sada najljepše godine života kako zbog samog procesa studiranja koji je bio jako izazovan i zanimljiv, tako i zbog studentskih putovanja sa Studentskim pohodima koji su mu služili kao način punjenja baterija i prikupljanje energije za nove izazove. Na tim putovanjima sam upoznala mnogo prijatelja i kolega iz cijele BiH.
Stomatološki fakultet u Sarajevu je jedna sofisticirana akademska ustanova koja iz godine u godinu diže svoj nivo i napreduje u svim aspektima.

Studenti će imati priliku da uče od najboljih stručnjaka sa naših prostora u najsavremenijem okruženju tako da bih im savjetovala da pametno iskoriste vrijeme koje provedu na fakultetu, posebno na vježbama jer se na fakultetu zaista može mnogo naučiti pod okriljem profesora koji nadgledaju cijeli proces. Da mogu vratiti vrijeme, definitivno bila bih redovnija na predavanjima i manje bih kasnila na vježbe. 🙂

lejla lorica 2 scaled

Razlika između studentskog života i života nakon fakulteta?

Iako se studentski život često doima jako težak, zaista smo tada pod staklenim zvonom gdje su nam pretežno najveći problemi fokusirani na sam studij. Vremenom se uhodamo u samu rutinu i prevazilazimo izazove što naposlijetku dovodi do osjećaja satisfakcije. Život nakon fakulteta je dosta realniji i takoreći suroviji, pogotovo u našoj državi. Prepušteni ste sami sebi i to je jako težak period tranzicije pogotovo osobama koje su navikle da nižu uspjehe tokom studija.
Međutim nakon određenog vremena se naviknete na realnost i prihvatite nove životne izazove i lagano pređete u ozbiljniji segment života koji nosi svakako mnogobrojne beneficije u svim pogledima.

Tvoja motivaciona poruka za studente je..

Uživajte u putovanju zvanom studiranje jer jako brzo prođe, a cilj je svakako neminovan.

lejla motivacija