Upoznajte Aminu Hodžić, studenticu grafičkog dizajna koja je pokrenula svoj mali kreativni biznis

Amina je u razgovoru za STUDOMAT otkrila kako je pokrenula svoj kreativni biznis. Razgovarali smo o počecima, izazovima i uspjesima.


amina mojakrila cover

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Amina Hodžić rođena je 11.12.1999. godine u Sarajevu. Svoje najljepše đačke dane provela je u Osnovnoj školi “Osman Nakaš”, a srednjoškolske u “Gimnaziji Dobrinja”, na matematičko-informatičkom smjeru. Studentica je treće godine na smjeru Grafičkog dizajna i multimedije, na Internacionalnom Burch Univerzitetu i demonstrator na I godini na vježbama iz predmeta Fotografije.

U decembru 2016. osvojila je 1. mjesto na takmičenju za najbolji video koji je organizovala Ambasada SAD “Stvaram promjenu, suzbijam korupciju” (nagrada je bila iPhone 7, jedan od najnovijih mobilnih telefona na tržištu u to vrijeme), a nakon toga prodaje nagradu i kupuje profesionalnu kameru za fotografisanje. 2017. godine počinje sa profesionalnim fotografisanjem: pokreće svoju Facebook i Instagram stranicu koju danas vodi sa bratom i sestrom. Njihov opseg usluga obuhvata fotografiju, video te različite oblike dizajna. Učestvovala je i pobijedila na nekoliko takmičenja iz fotografije.

Učestvovala je na niz studentskih radionica i Erasmus+ projekata u okviru kojih je imala priliku posjetiti niz zemalja, a na svakoj od tih je koristila priliku da zabilježi izvanredne trenutke u obliku foto zapisa. U 2020. je bila učesnica Canon Student Development Programmea 2020.

U nastavku pročitajte naš intervju sa Aminom Hodžić.

Studiraš na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe, šta te potaklo na upis izabranog studijskog programa?

Moj umjetnički način izražavanja je bio prisutan tokom osnovne škole kroz crtanje, kreiranje ručnih radova, a kasnije se dodatno intenzivirao u završnim razredima osnovne, dok sam se krajem srednje škole počela baviti i fotografijom. Učestvovanjem i pobjedom na nekoliko fotografskih i video takmičenja sam otkrila da mladi svoju društvenu odgovornost i kreativnost mogu iskazati kao lideri svoje zajednice kroz umjetničke sadržaje u novonastaloj situaciji, naše viđenje okolnosti koje su nas zadesile kroz neku pozitivnu sliku koja može podstaći na razmišljanja. Želja i zainteresovanost da proširim svoje znanje u polju fotografije, ali i istražim principe i alate u oblasti grafičkog dizajna, te naučim kreirati postere koji će ljude inspirisati na promjene, sadržajne brošure, efikasne kampanje i druge materijale, dovela me do upisa na Grafički dizajn i multimediju na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu.

Kako je nastala ideja za tvoj mali biznis?

U decembru 2016. sam osvojila 1. mjesto na takmičenju za najbolji video koji je organizovala Ambasada SAD “I Stvaram promjenu, suzbijam korupciju ” (nagrada je bila iPhone 7, jedan od najnovijih mobilnih telefona na tržištu u to vrijeme), a nakon toga sam prodala nagradu i kupila profesionalnu kameru za fotografisanje. U 2017-toj sam počela sa profesionalnim fotografisanjem i pokrenula svoju Facebook i Instagram stranicu koju danas vodim sa bratom i sestrom. Naš opseg usluga trenutno obuhvata fotografiju, video te različite oblike dizajna.

Cejf

Odakle crpiš inspiraciju?

Inspiraciju pronalazim u svijetu koji me okružuje, a fotografija mi pomaže da ga bolje razumijem i predstavim na kreativan način. Također, pomaže mi da se umjetnički izrazim dok u isto vrijeme dobijam nove ideje o budućim koracima koje trebam napraviti. Zapravo, fotografija je inspiracija sama po sebi, te stvarno zančenje sinergije.

Kornjace

Šta za tebe predstavljaju tvoji uspjesi?

Sve što prolazimo i radimo u životu smatram da nas oblikuje u osobe kakve trebamo postati i dovodi do novih mogućnosti koje nose potencijal da ih pretvorimo u naše uspjehe. Ne moraju to uvijek biti veliki uspjesi. Važno je prepoznati i male svakodnevne pobjede koje služe poput potvrde da smo na pravom putu, govore nam da možemo dalje nastaviti slijediti “znakove pored puta” te biti inspiracija nekome drugom.

Organlook

Koji su planovi za budućnost?

Nakon što završim bachelor Grafičkog dizajna i multimedije, planiram nastaviti sa formalnim obrazovanjem i upisati master studije u oblasti nekog kreativnog polja. Voljela bih nastaviti raditi kao fotograf i pretvoriti sve što stvaram u veću incijativu koja će napraviti stvarni uticaj u lokalnoj zajednici i širem okruženju.

Planiraš li ostati u BiH?

Jedan od planova je otići u inostranstvo na usavršavanje ili školovanje, a nakon toga se nadam da ću se vratiti u BiH i prenijeti naučeno znanje i podijeliti ga s novim generacijama i svojim kolegama, te raditi na uvođenju novih promjena i principa koje mogu pomoći razvoju perspektive mladih ljudi, ali i razvoju države.

Food photography

Na kojim projektima si do sada radila i sa kakvim izazovima si se susrela?

U 2020. sam bila učesnica Canon Student Development Programme 2020. Zajedno sa 230 drugih studenata iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (48 zemalja), dobila sam nevjerovatnu priliku da učestvujem u Programu. Canon Europe je tražio od svi aplikanti pošalju svoj fotografski portfolio povezan s određenom temom. Ja sam se prijavila sa svojim fotografskim projektom ”Ćejf” koji predstavlja unikatnu sliku o tradiciji ispijanja kafe u Sarajevu, BiH. U julu na početku programa sam sa svojom mentoricom Ulla Lohman radila na razvoju portfolia i prezentacije moje priče. U septembru su bile organizovane grupne portfolio prezentacije gdje su nam Canon ambasadori davali svoje komentare. Pored toga predavači su nam predstavili svoju profesiju i prisutnost u kreativnoj industriji. Uživala sam učeći od međunarodnih fotografa, inspirisali su me da postanem bolji fotograf koji će fotografisati svijet kao niko do sada. Drago mi je da je ovaj program promovisao različitosti na mnoge načine. Voljela bih da je bilo prilike da bude uživo, no bez obzira na to presretna sam i na online mogućnost učestvovanja.

Također, prošle godine u vrijeme dok je još uvijek bilo puno nepoznatih činjenica o koronavirusu, odlučila sam izaći iz svoje zone komfora i prijaviti se za projekat Erasmus Solidarity Corps-a kako bih postala volonter tokom ljetne pauze. Projekat se odnosio na zaštitu morskih kornjača, Caretta Carettas u njihovoj sezoni izlijeganja jaja. Mjesto volontiranja bio je gradić Demre, Antalija na mediteranskoj obali Turske. Demre je postao novi dom ostalim volonterima iz Bosne, sjeverne Makedonije, Italije i meni na dva mjeseca. U ljetnom periodu kornjače polažu jaja na tursku obalu i prijeti im izumiranje. Rano ujutro od 4.30 sati išli smo na određenu šljunkovitu ili pješčanu plažu i hodali sat ili tri sata, ovisno koja je plaža bila u pitanju. Naravno, nismo samo hodali. Bilo je važno proći duž cijele plaže kako bismo provjerili nova gnijezda, očistili tragove i iskopali stara gnijezda. Kopanje je uvijek bilo uzbudljivo jer smo mogli vidjeti koliko će novih beba, kornjača biti tamo, ali također nisu sve uvijek bile žive. To je bilo veoma tužno vidjeti, da su svako jutro jedna, četiri ili više njih mrtvo. Da bih pomogla organizaciji da poboljša njihovo prisustvo na društvenim mrežama, napravila sam neke fotografije i također, kreirala grafičke vizualne prikaze. Ponekad je bilo vrlo vruće i teško hodati po kamenju, ali kao činjenica da smo bili tu da zaštitimo i spasimo mala slatka bića, to je bilo nešto posebno da nastavimo raditi. Ako ste kojim slučajem ujutro bili pospani, nakon što ugledate kornjače pomoglo bi vam da uskoro budete svježi. Teško je opisati sreću i ispunjenje koji sam osjećala kada sam radila nešto takvo. Na kraju, ko ne voli životinje, ne može biti čovjek!

Vjencanje 2

Koji su izazovi studentskog života za tebe?

Prvo s čime sam se susrela su bili rokovi. Kako je na mom smjeru gotovo sve projektno orijentisano, bilo je izuzetno važno uraditi zadatke na vrijeme. Planiranje i organizacija igraju veliku ulogu u postizanju dobrih rezultata, tako da je to ključno ostvariti odmah na početku bilo kojeg procesa kako na fakultetu, tako i u životu. Svaki projekat na fakultetu s kojim se susretnem nosi određeni izazov, ali sve to doprinosi povećanju znatiželje za neke nove poduhvate.

Tvoja motivaciona poruka za studente je…

Izazovite sami sebe u novim i nepoznatim mogućnostima koje vam se nađu na putu i iznenadit ćete se na kraju koliko mogu biti neprocjenjiva iskustva koja doživite i ljude koje upoznate. Odredite svoj cilj i okušajte se u novim hobijima/zanimanjima, jer nećete znati ako ne pokušate šta je za vas. Radite na ostvarivanju svojih snova da biste bili inspiracija drugima.

amina mojakrila

Sa kakvim izazovima si se susrela pri pokretanju i razvoju svog biznisa?

Rekla bih da je to neznanje ili neshvatanje od strane ljudi, jer fotografija je posao kao i svaki drugi. To nije ”napraviti samo par klikova”, već fotografija zahtijeva izuzetnu posvećenost i realizaciju ideja prilikom samog shootinga i editinga fotografija.

Gdje se mogu pogledati tvoji radovi? Na koji način se mogu potražiti tvoje usluge fotografisanja?

Neke od fotografija možete pogledati na Facebook Dharma Photography i Instagram stranici @dharma.photography. Za sve upite u vezi naših usluga i cijena nam možete slati u inbox. Uskoro će biti dostupna i web stranica, tako da ću rado podijeliti s vama kada bude završena.

Portret

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati tvoj fakultet? 

Prvo što ćete moći osjetiti i primijetiti kad dođete u posjetu ili na intervju za stipendiju na fakultet je ugodna i prijateljska atmosfera koja nije prividna, već je ustaljeno obilježje i nešto šta krasi samu ustanovu. Na smjeru Grafički dizajn i multimedija se nalazi iskusan tim profesora sa bogatim iskustvom koji doprinose oblikovanju budućih vuzelnih umjetnika i praktičnim radom ih pripremaju za tržište rada.

Vjencanje 1

Koja je tvoja preporuka za film/seriju/knjigu?

Knjiga “Kaluđer koji je prodao svoj ferari” će vam pomoći da naučite kako ostvariti svoje snove i kreirati sudbinu na vlastiti način. Priča predstavlja uspješnog advokata Džulijanu Mentlu koji nakon trke za uspjehom i novcem doživljava infarkt, što je bilo ključno da ga dovede do preokreta u životu i portage za srećom.

Radnja filma „Secret Life of Walter Mitty” prati Walter Mitty-ja koji zbog dosadnog načina življenja želi pobjeći o svakodnevne monotonije. Njegova avantura počinje kada mu novi vlasnici kompanije dadnu zadatak da napravi savršenu fotografiju za posljedni magazin.