Saveznik u borbi protiv ispita: Pet razloga zašto biste trebali piti kafu

Iako se uz nju često vežu negativne nuspojave, svakodnevna konzumacija kafe zapravo ima pozitivan učinak na vaš organizam.


Young happy girl reading a book and drinking coffee. View from above. Concept for World Book Day.
Ilustracija: Envato

Smanjuje šanse za rak

Umjerena konzumacija kafe (do 4 šoljice dnevno) zapravo produžuje život! Redovitom konzumacijom kafe smanjuje se rizik od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, demencije, ciroze i nekih vrsta karcinoma, kao što su rak jetre i maternice. Kako bi antioksidansi iz kafe mogli uistinu djelovati, potrebno je izbaciti šećer i mlijeko, piše Centarzdravlja.hr.

Bolje raspoloženje

Osim što sprječava bolesti, kofein iz kafe direktno je povezan s mozgom i raspoloženjem. Pozitivni učinci ovog napitka na ljudski um uključuju i bolju koncentraciju, budnost i pažnju. Neka istraživanja su pokazala kako je kod ljudi koji konzumiraju 2 do 3 šoljice kafe dnevno manja stopa samoubojstava.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Poboljšano pamćenje

Kofein, osim što djeluje kao stimulans, poboljšava pažnju i koncentraciju, a ima i pozitivno djelovanje na dugoročno pamćenje.

Zdravo tijelo i um

Kafa ima pozitivne učinke na sportaše na umnoj i tjelesnoj razini. Kofein isključuje receptore u mozgu zadužene za adenozin, koji uzrokuje osjećaj umora. Ovisno o težini, nekoliko šoljica kafe mogu poboljšati i rezultate treninga, ali i izdržljivosti.

Bez pretjerivanja

Pretjerivanje je loše u svemu, tako i u kofeinu. Mogući simptomi od previše kafe uključuju nesanicu, tjeskobu, paniku, a mogući je razvoj ovisnosti o kofeinu čiji je glavni simptom glavobolja. U turskoj kafi i espressu ima nešto više holesterola, ali nedovoljno za brigu, ako umjereno uživate u svojim dnevnim dozama.