Prvi dan nastave za 39. generaciju brucoša Univerziteta u Tuzli započet je Svečanom akademijom, koja je održana u ponedjeljak, 22. septembra u Univerzitetskoj sportskoj dvorani.

Prvi dan nastave za 39. generaciju brucoša Univerziteta u Tuzli započet je Svečanom akademijom, koja je održana u ponedjeljak, 22. septembra u Univerzitetskoj sportskoj dvorani.

Univerzitet u Tuzli sa 12 fakulteta i Akademijom darmskih umjetnosti, te sa 54 studijska programa bio je izazov za veliki broj mladih iz svih krajeva naše zemlje koji su željeli biti dio 39-te generacije studenata.

Početak akademije je obilježen intoniranjem državne himne i akademske himne “Gaudamus igitur”.

Brucošima su se obratili prigodnim govorom premijer Vlade Tuzlanskog kantona, prof.dr. Bahrija Umihanić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof.dr. Mirsad Kunić i rektor Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Enver Halilović, te tom prilikom zaželjeli uspješno studiranje i ulazak u akademsku zajednicu. Studenti su, također, imali priliku da se upoznaju sa menadžmentom Univerziteta i dekanima fakulteta.

– Svoje ideje, energiju i svježinu koje donosite pretvorite u novu snagu koja će mijenjati univerzitet. Budite bolji dio našeg društva, odnosno svoje zalaganje, trud i rad pretvorite u pozitivnu priču od koje će koristi imati Univerzitet u Tuzli, ali i šira društvena zajednica, izjavio je prof.dr. Mirsad Kunić, ministar obrazovanja u Vladi TK.

– Danas je za nas veliki dan. Danas u našu zajednicu primamo više od 3.000 novih studenata, mladih ljudi koji će iduće četiri godine provesti ovdje u usvajanju znanja i vještina, u razmjeni ideja i sticanju prvih ozbiljnih životnih iskustava. Osnovna je misija svakog univerziteta od djevojaka i mladića – brucoša, stvoriti ljude, profesionalce i intelektualce, koji se po završteku visokog obrazovanja mogu ravnopravno uključiti u društveni i privredni život i značajno doprinijeti razvoju zajednice. Ta odgovornost koju nam je društvo povjerilo, za nas je najvažnija. Zato smo danas ponosi i sretni, ali i uzbuđeni, kazao je rektor prof.dr. Enver Halilović.

– Živimo u društvu znanja i znanje je najvažniji resurs privređivanja. Znanje je resurs koji dijeli svijet na bogate i siromašne, na razvijene i nerazvijene. Vi ste sada u životnoj dobi kada trebate intenzivno stjecati zanje. Postignete li dobro obrazovanje, život će vam biti lakši i sadržajniji. Imajte to na umu, to je važno za vašu budućnost, dodao je profesor Halilović.

Nakon svečane ceremonije, kao novi članovi akademske zajednice, studenti su posjetili fakultete gdje su upoznati sa nastavnim planom i programom i svim onim najvažnijim za nastavak njihovog školovanja.

Prilog: Obraćanje Rektora Univerziteta u Tuzli

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Tuzli – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(untz.ba)