Godinu su bili bez praktične nastave i kontakta sa pacijentima.

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla ponovo je otvorio svoja vrata za studente Medicinskog fakulteta u Tuzli nakon kontinuiranih zahtjeva studentskih organizacija, njihovih pritisaka i prijetnji protestima.

 – Praktične vježbe i klinički staž je započeo 2. marta, kada je i počeo ljetni semestar. Vježbe se realizuju po principu da su studenti raspoređeni u manje grupe. Studenti su obavezni nositi maske kao i da potpišu izjave koje dostavljaju svojim asistentima, odnosno odgovornim profesorima. To je sve rezultat naše borbe, a nadamo se da se u narednom periodu neće vršiti opstrukcija nad studentima i da će se vježbe uspješno realizovati, rekao je Amel Memišević, predsjednik Skupštine Studentskog vijeća MEDICUS.

Praksa na UKC-u stopirana je polovinom marta prošle godine u toku zimskog semestra. Moralo je biti tako, kazao je direktor UKC-a Vahid Jusufović, nakon čega je u maju dopušteno samo studentima završne godine da u skraćenom obliku završe klinički staž.

Od marta prošle godine do marta ove godine studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli studenti nisu imali praktičnu nastavu i kontakte sa pacijentima.

Studenti su, zbog neodržavanja praktične nastave, prijetili protestima koji su trebali biti održani 2.marta, ali s obzirom na to da su praktična nastava i klinički staž počeli sa realizacijom, do istih nije došlo.

Najavili proteste: Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli pacijente nisu vidjeli skoro godinu dana

Više o ovoj temi poslušajte u video prilogu RTVTK-a: