UNSA: Uprkos najavama fakultetima nisu uplaćena tri miliona KM

Iako je ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra najavio da će za visoko obrazovanje biti uplaćena tri miliona KM, to se još uvijek nije desilo.


Iako je ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra najavio da će za visoko obrazovanje biti uplaćena tri miliona KM, to se još uvijek nije desilo. Berko Zečević, predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu, potvrdio je za Oslobođenje da pare nisu uplaćene na račun fakulteta.

Advertisements

– Novac nije uplaćen i prema informaciji koju smo dobili, ne zna se kada će biti. Pretpostavljam da to nije urađeno jer Kanton mora da isplati dug za gas. Međutim, ova tri miliona KM koja hoće da nam uplate nisu dovoljna, jer 56 miliona iznosi godišnja tranša za fakultete. Kada se to podijeli na 12 mjeseci, onda Univerzitetu treba biti uplaćeno oko 4,5 miliona KM. Čovjek bi razumio da u KS-u kažu da para nema i da onda svi snosimo posljedicu krize, odnosno da taj teret svi podjednako podnesemo, ali ne može se ovako odnositi prema fakultetima. Svi uposlenici imaju neke kredite ili za doktorat ili stan, banke stalno zovu i opominju, a nikoga to nije briga. To je bezosjećajnost, istakao je Zečević.

Dekan Mašinskog fakulteta Ejub Džaferović kazao je da je ovakav odnos prema članovima akademske zajednice, koji željno očekuju platu za svoj zasluženi rad, neljudski.

– Plate nisu isplaćene za novembar i decembar, a kako je krenulo, doći ćemo u situaciju da ćemo morati čekati i platu za januar. Ukoliko Kanton ne uplati sredstva do kraja ovog mjeseca, bit ću prinuđen da uposlenicima isplatim jednu platu iz sredstava za materijalne troškove Fakulteta, naglasio je Džaferović.

Advertisements

Ministar Kozadra nije se javljao na pozive novinara Oslobođenja tako da ostaje nepoznanica zbog čega pare za koje je istakao da će biti uplaćene, nisu stigle na račun.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(oslobodjenje.ba)