UNSA: Susret kineskih i bh. studenata u Sarajevu

Razvijanje svijesti o značaju interkulturalnog razumijevanja osnovna je svrha druženja kineskih i bosanskohercegovačkih studenata, održanog protekle sedmice u Sarajevu.


Foto: BHRT
Foto: BHRT

Susret je upriličen u organizaciji Ambasade NR Kine u Bosni i Hercegovini i Konfučijevog instituta Univerziteta u Sarajevu u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Naime, u Bosni i Hercegovini borave studenti sa nekoliko univerziteta iz Hong Konga, koji je danas organiziran kao specijalno administrativno područje u okviru NR Kine. Pored Bosne i Hercegovine, ova studentska delegacija posjetit će još Albaniju i Srbiju sa namjerom da se bolje upozna sa balkanskim zemljama koje su na svojevrsnoj ruti globalne kineske inicijative pod nazivom “Jedan pojas, jedan put”, koja predstavlja strateški okvir globalnog nastupa NR Kine inspiriran iskustvima “Puta svile”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U okviru druženja kineski i bosanskohercegovački studenti su kroz nekoliko muzičkih tačaka predstavili bogatstvo tradicionalnog muzičkog naslijeđa svojih zemalja.

– Nadamo se da će ovakvi susretni doprinijeti razvoju dobrih odnosa između studentskih i akademskih zajednica Kine i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

(STUDOMAT.ba)