UNSA: Studentski parlament pokrenuo inicijativu za sprječavanje korištenja “bubica” na ispitima

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je inicijativu za rješavanje problematike prepisivanja korištenjem takozvanih "bubica" na pismenim i usmenim ispitima na svim fakultetima Univerziteta u Sarajevu.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je inicijativu za rješavanje problematike prepisivanja korištenjem takozvanih “bubica” na pismenim i usmenim ispitima na svim fakultetima Univerziteta u Sarajevu.

– Studentski parlament će prije svega kroz svoje predstavnike u Senatu, Upravnom odboru, Rektoratu i drugim organima Univerziteta u Sarajevu predložiti set mjera koje se trebaju sprovesti kako bi se smanjilo korištenje ovih nelegalnih pomagala, saopšteno je iz SPUS-a.

Predsjednik Studentskog parlamenta, Nurković Ahmed, na Senatu Univerziteta u Sarajevu predložio je da se pokrenu akcije sprječavanja prepisivanja i plagiranja radova što je postala praksa kod studenata širom BiH pa tako i na Univerzitetu u Sarajevu. Senat je jednoglasno podržao incijativu i kreirao je radnu grupu koja treba da napravi akcioni plan borbe protiv ovog velikog problema.

Iz SPUS-a ističu da postaju sve češće informacije o brojnim, na nedozvoljen način, uspješno položenim ispitima studenata i studentica Univerziteta u Sarajevu i šire.

– “Bubica” vrlo vjerovatno danas nikoga ne asocira na zaposlenike tajnih policijskih organizacija, već na jednostavan i dostupan način polaganja ispita. Nekada je staviti knjigu pod jastuk i probuditi se a gradivo je naučeno bio san mnogih „učenika“, danas je to stvarnost. S tim što vam nije potrebna knjiga pod jastukom, već drugar u toaletu fakulteta.

Oprema koja je potrebna za uspješno varanje na ispitu sve je dostupnija, jeftininija i naprednija. “Špijunski materijal” nalazi se i u ponudama web stranica za prodaju na kojima se nudi njihova upotreba ili jeftinija cijena.

– Profesori različito reaguju na ovu sve masovniju pojavu. Jedni, ukoliko to primjete, upućuju dotičnog studenta/studenticu na disciplinsku komisiju, drugi donose neke vrste vlastitih, improvizovanih ometača, a treći se ni ne trude osigurati pravilno izvođenje ispita. Činjenica je da oni koji ispite polažu na “staromodni” način: učenjem, postaju sve frustriraniji zbog kolega koji imaju vremena za sve aktivnosti i visoke ocjene u indeksima, a koji sjede pored njih. Nažalost, prijave ovakvih studenata su rijetke. Obeshrabrenost u tom smislu vlada prije svega zbog niskih ili nikakvih sankcija koje snose oni koji su “uhvaćeni na djelu”, problem “nekolegijalnosti” i očigledna nezainteresovanost većine profesora da pomognu rješavanju ovog problema.

Kako dalje navode iz SPUS-a, nekoliko fakulteta kao problem uvođenja ometača navodi njihov dalek domet koji ometa rad obližnjih ustanova, drugi nedostatak finansija. Ipak, kako živimo u vremenu konstantnog tehnološkog razvoja, nije jedino oprema za prepisivanje ono što doživljava svoj napredak. To su i razni detektori, tzv. ometači za bubice. Sve više je u ponudi jeftinih ometača, sofisticiranih ometača koji djeluju na prilagođenim udaljenostima, ometača koji se ne moraju postavljati već po potrebi donositi na lice mjesta. S toga, rješenje ovog problema koji buduće akademske građane vodi na put nestručnosti, neprofesionalnost, neetičnost i nemorala postoji.

– Stajališta smo da se treba aktivno raditi na realizaciji detektora/ometača na svim fakultetima, prije svega društvene grupacije, zbog brojnosti studenata i lakše mogućnosti korištenja nedozvoljenih sredstava za polaganje ispita. Dužnost rješavanja ovog problema je kako na studentima, sa njihovom odlučnošću da se s istim suoče, da potaknu svoje studentske organizacije na djelovanje u tom pravcu, da sastave istraživanje i projektni prijedlog u vezi sa rješavanjem dotičnog problema, tako i na profesorima, dekanima i samom Univerzitetu, gdje se treba raditi na oštrijem sankcionisanju onih koji se služe nedozvoljenim sredstvima, kreiranjem načina na koje se to može spriječiti i izdvajanjem potrebnih novčanih sredstava, stoji u saopštenju SPUS-a.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(spus.ba)