UNSA obavijen tugom: Knjiga žalosti, minuta šutnje i zastave na pola koplja

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj obratio se danas javnosti nakon događaja koji je od sinoć obavio tugom dvije porodice, jednu iz Bugojna, drugu iz Bosanske Krupe, ali i sarajevski Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu i cijelu Bosnu i Hercegovinu.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kazao je da je vanrednu sjednicu Senata sazvao u trenucima kada zdrav razum ne može pojmiti da se reprize smrti na sarajevskim ulicama dešavaju iz godine u godinu.

Povodom tragične nesreće u kojoj su živote izgubile dvije studentice Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Selma Agić u 21. godini i Edita Malkoč u 20. godini, uputio je apel Vladi KS, a posebno MUP-u KS i policijskim strukturama da zaštite sve građane pješake, a unutar te populacije i studente koji su, kako je kazao Škrijelj, na svim saobraćajnicama izloženi kao mete vozača koji ne poštuju propise.

– Dva mlada života se nikako ne mogu nadoknaditi, ali se iz toga moraju izvući pouke i spriječiti da se to nekome u budućnosti dogodi, poručio je u večerašnjem izlaganju rektor UNSA.

Senat je studente UNSA pozvao da u javnim istupima i okupljanjima nastupaju dostojanstveno, a od nadležnih zahtijevaju da hitnim akcijama i konkretnim djelovanjem učine sve na poboljšanju sigurnosti građana i studenata UNSA čije su organizacione jedinice raspoređene duž glavne saobraćajnice od Ilidže do Baščaršije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu predložio je da prva sutrašnja predavanja na svim fakultetima počnu minutom šutnje i odavanjem počasti poginulim studenticama.

– To je elementarna obaveza kojom šaljemo poruku javnosti, kazao je Škrijelj.

Naredna dva dana proglašena su danima žalosti za Sarajevski univerzitet. Na svim članicama Univerziteta zastave će u tom periodu biti spuštene na pola koplja, a knjiga žalosti će biti otvorena na Filozofskom fakultetu.

Delegacije Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta će prisustvovati dženazama studentica Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe, najavljeno je danas. Dženaza u Bugojnu bit će obavljena sutra, a u Bosanskoj Krupi u četvrtak.

(Klix.ba)