UNSA: Drugi upisni rok, ali samo za imućne?

Maturanti koji su čekali drugi upisni rok na UNSA dobili odgovor: dodatne kvote su odobrene, ali uglavnom za samofinansirajuće studente...


pfsa unsa slika

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na posljednjoj sjednici odluku o proširenju broja studenata koji se mogu upisati u prvu studijsku godinu I i II ciklusa u studijskoj 2016/2017. Univerzitet u Sarajevu tražio je dodatne upisne kvote na Ekonomskom, Medicinskom i Filozofskom fakultetu, a predviđeno je da studenti koji se prijave na drugi upisni rok studiraju u statusu redovnih samofinansirajućih/paralelnih studenata.

Ekonomski fakultet tražio je da upiše 74 kandidata na Odsjeku za menadžment, uz 58 dodatnih mjesta za isti studij na engleskom jeziku. Na Odsjeku Visoka poslovna škola bit će otvoreno 45 mjesta. Novoupisani studenti će troškove studija snositi sami, u iznosu koji, prema važećim odlukama Vlade KS-a, ne bi trebao prelaziti iznos od 1.000 KM. Medicina upisuje još 39 redovnih samofinansirajućih studenata. Studij tog tipa košta od 3.000 do 12.000 KM kada je u pitanju studiranje na engleskom jeziku.

Posljednjih godina izuzetno popularni studiji engleskog jezika i književnosti i psihologije zadržavaju tu reputaciju. Odsjek za engleski jezik upisat će još po 10 kandidata u statusu redovnog samofinansirajućeg i vanrednog studija, dok će Odsjek za psihologiju upisati još 30 samofinansirajućih studenata. Cijena studiranja za one koji se sami finansiraju je 1.200 KM.

(Oslobođenje)