UNSA: Dio studenata želi bojkotovati dodjelu diploma

Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu biće održana 9. novembra 2013. godine u dvorani „Juan Antonio Samaranch“ u Sarajevu.


dodjela diploma zetra
Foto: Klix.ba

Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu biće održana 9. novembra 2013. godine u dvorani „Juan Antonio Samaranch“ u Sarajevu.

Kao što smo ranije pisali, ulaz u dvoranu će biti moguć samo uz odgovarajuću ulaznicu koja se može preuzeti u studentskoj službi fakulteta. Budući da se ove godine prvi put u Zetri održava i dodjela diploma, zbog velikog broja diplomanata, magistranata i doktoranata, kao i zbog protokolarnih i sigurnosnih razloga, članovi porodice i prijatelji neće moći ući u dvoranu.

Neki studenti su se pobunili zbog takve odluke i zatražili bojkot svečanosti u Zetri.

– Želim da iskažem nezadovoljstvo odlukom rektora da se dodjela diploma upriliči u Olimpijskoj dvorani Zetra, bez prisustva roditelja, i to zbog formalnih i sigurnosnih razloga. Jesu li naši roditelji teroristi? Ne zaslužuju da prisustvuju ovom činu, jednoj od rijetkih svjetlih tačaka u ovoj jadnoj zemlji?, kazao je za Klix.ba Edib Muratović, predstavnik studenata Mašinskog fakulteta, zatraživši od svojih kolega da bojkotuju dodjelu diploma u dvorani “Juan Antonio Samaranch”.

Naime, studenti zahtijevaju da se dodjela diploma, kao i svake godine, održava na matičnim fakultetima, jer smatraju da je takav vid dodjele diploma mnogo organizovaniji, a uz to samoj ceremoniji i njihovom velikom danu, trenutku kada dobijaju dokument koji potvrđuje njihov trud, rad i zalaganje, mogu prisustvovati i njihovi roditelji i prijatelji, piše portal Klix.ba.

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) istakli su da razumiju odluku Rektorata da roditelji ne prisustvuju dodjeli diploma, iz tehničkih razloga.

– S druge strane, razumljivo je što studenti žele da njihovi roditelji budu tu uz njih na taj veliki dan. Inače, ovo je prvi put da se dodjela diploma održava u Zetri, s obzirom na to da se Univerzitet integrisao. Slična praksa je i na univerzitetima u svijetu, ali tamo se ovakve ceremonije održavaju na stadionima. Stoga ćemo još jednom od nadležnih zatražiti da dozvole roditeljima da prisustvuju dodjeli diploma u Zetri, kazao je za Klix.ba Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-a.

U srijedu će biti održana sjednica Senata, na kojoj će predstavnik SPUS-a zatražiti dozvolu da roditelji prisustvuju dodjeli diploma te da se svečanost održi i na matičnim fakultetima, ukoliko dekani budu saglasni.

(STUDOMAT.ba/Klix.ba)

[facebook]