Koledži i univerziteti na kojima su se prošle jeseni održavala predavanja uživo nisu uvjereni da se koronavirus širi učionicama, laboratorijima i kabinetima, što je od samog početka pandemije predstavljalo veliku bojazan.

Mnogo veća opasnost vreba, na primjer, u studentskom smještaju van kampusa ili pak prilikom druženja osoba u uvjetima nepoštivanja epidemioloških preporuka. Nevolja vreba u okolnostima kad se mladi druže bez maski i distance, u okružju u kojem ne osjećaju vršnjački pritisak da se ne upuštaju u rizično ponašanje, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Ono što je evidentno jest da nemamo dokaza o prijenosu zaraze unutar predavaonica, kaže Daniel Diermeier sa Univerziteta Vanderbildt koje je studente pozvalo na kampus u Nashvilleu i omogućilo im brojna predavanja uživo. Unatoč tome, mnogi kampusi diljem SAD-a ispražnjeni su u periodu “zaključavanja”, a predavaonice su preseljene u online sferu.

Jesenski semestar bez presedana donio je mnogobrojne mjere i promjene u obrazovanju: teške odluke u pokušaju da se suzbije širenje pandemije, testiranja, karantene, marketinške javno-zdravstvene kampanje postale su dijelom studiranja jednako kao plaćanje školarine i prospekti o studijskim programima.

Malo smrtnih slučajeva na kampusima diljem zemlje

Od komplikacija uzrokovanih virusom Covid-19 u SAD je preminula najmanje 291 hiljada ljudi. Dosad je samo relativno malen broj smrtnih slučajeva povezan sa stanovanjem na kampusu. No, neki naučnici upozoravaju da ovo ne bi trebao biti razlog za slavlje, kao ni ideja otvaranja fakulteta najesen. – Neki smatraju da je veliki uspjeh, ako niko nije preminuo, kaže Richard Williams, profesor sociologije na Univerzitetu Notre Dame. – No, sve je više studija koje govore u prilog tome da će pandemija ostaviti dugotrajne posljedice što se mladih tiče.

Katolički univerzitet u Indiani koji broji 12 hiljada studenata organizovao je jednu od najagresivnijih kampanja otvaranja kampusa u augustu prošle godine. No, nakon porasta broja zaraženih, zaustavili su predavanja uživo. – Nezgodno smo počeli semestar i jednako ga tako završili, komentariše Williams.

Fakulteti, škole i koledži posvuda, svjesni su prijetnje virusa.

U oktobru prošle godine, 20-godišnja Bethany Nesbitt pronađena je mrtva u svojoj sobi na koledžu Grace. S koledža su se oglasili navodeći da je uzrok smrti plućna embolija, no priznali su da je covid-19 odigrao ulogu u ovom nesretnom slučaju. Njena porodica rekla je da je bila pozitivna na virus te da se oporavljala u izolaciji svoje sobe, gledala Netflix večer prije, samo da bi je sljedeći dan našli mrtvu u sobi. Kako se zarazila, nije poznato. Porodica tvrdi da je nosila masku, održavala distancu i općenito se pridržavala epidemioloških mjera. Na koledžu su primjenjivali mjere, a tokom semestra na fakultetu je oboljelo 139 osoba, što studenata, što nastavnog osoblja.

99% pozitivnih, svi asimptomatski

Univerzitet Sjeverne Karoline, s otprilike 8 hiljada studenata, radio je čitavo vrijeme, čak i kad su susjedni univerziteti bili zatvoreni, a predavanja se preselilo online. Testirali su otprilike 10% studenata na kampusu svake sedmice, što je do kraja semestra iznosilo 4700 provedenih testova. 99 posto studenata bilo je pozitivno bez ijednog simptoma, a samo je jedan student hospitaliziran.

Na univerzitetu nisu našli nijedan dokaz o prenošenju zaraze u predavaonicama. No, s testiranjima će zbog porasta broja oboljelih nastaviti i najesen.

Univerzitet Purdue također je ostao otvoren za svoje studente. Mitchell E. Daniels Jr., rektor ovog javnog univerziteta koji broji 45 hiljada studenata, smatra da bi im odugovlačenje samo štetilo.

Smatra da je za širenje zaraze krivo opuštanje mladih u oktobru kad su se počeli okupljati u lokalnim barovima. No, ustrajali su na predavanjima uživo sve do odlaska studenata kućama za Dan zahvalnosti. Nakon toga, primijetili su da zaraza dolazi iz okolnih mjesta u kampus, a ne obratno.

U pokušaju da zaštite kampus, postavili su 800 barijera od pleksiglasa u predavaonice, 2600 dezinfekcijskih bočica, a podijelili su i hiljade komada opreme za osobnu zaštitu.