Da li ste znali: Kako je Tik Tok dobio ime?

U posljednje dvije godine TikTok je postao svakodnevan dio naših života.


Happy young woman using mobile phone with face mask in beach - Teenager watching video in internet
Ilustracija: Envato

Kao i mnogi, toliko smo se puta suzdržavali od skidanja TikToka na naše telefone, otpisavši ga kao aplikaciju za 13 -godišnjake koji se bave plesnim trendovima. Ali kada smo ga napokon instalirali, gledali smo ga sa dozom prepotencije i arogancije u sebi – kao da smo “iznad” toga. Kao i većina ljudi, sada već gotovo svi provodimo bar sat vremena listajući svoj FYP i ne znamo šta bi bez TikToka u životu. Da li je i vas začudilo da, doslovno nemate pojma koje je zapravo značenje imena TikTok?

Advertisements

Musical.ly pamte samo prava raja

Prije nego što je TikTok kupljen i preimenovan, bio je poznat kao Musical.ly. Još 2018. kineska aplikacija i firma Douyin kupili su Musical.ly i rebrendirali aplikaciju u TikTok. U Kini TikTok ne postoji i svi umjesto njih koriste Douyin. Douyin je dostupan samo u Kini, ali uglavnom je potpuno istog formata i iskustva, ali s različitim sadržajem, piše The Tab.

Advertisements

Doslovno prevedeno, značenje Douyina je “drhtavi zvuk”, koji se na međunarodnoj razini razvio u mnogo privlačnije ime TikTok. TikTok se naziva TikTok za predstavljanje kratkih, brzih videozapisa za koje je platforma namijenjena. Kao i Vine prije njega, i TikTok je kreativan koliko god možete biti u ograničenom vremenskom roku, a ime je odabrano da to odražava. Uopće se ne spominje Kesin debitantski singl, što je prava šteta.

Musical.ly nikada nije bio kulturni agresor kakav je TikTok, ali prije nego što su ga kupili, Douyin nikada nije imao međunarodni domet. Sada TikTok vlada svijetom društvenih mreža s mladima i ima nevjerojatan utjecaj na muzičku i televizijsku industriju – ne pokazuje znakove zaustavljanja ili usporavanja.