Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru obilježava 44 godine postojanja

Ovaj univerzitet je četvrti osnovani univerzitet u BiH i 18. u Jugoslaviji.


unmo

Polaganjem cvijeća na spomen bistu Džemala Bijedića na platou ispred Rektorata Univerziteta u Mostaru počela je svečanost obilježavanja 44. godine postojanja i uspješnog rada ove visokoškolske ustanove.

Rektor Elvir Zlomušica je podsjetio na značaj mostarskog Univerziteta kazavši kako je to bio četvrti osnovani univerzitet u BiH i 18 u Jugoslaviji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Osnovan je s jasnom namjerom zbog edukacije i profilacije kadrova na području Hercegovine i šire kao bi se dao jedan doprinos okruženju i privredi. Mislim da više od 25.000 studenta u Hercegovini i šire ima diplome sa ovog univerziteta i teško bi bilo zamisliti kako bi ovo sve izgledalo bez tih ljudi, kazao je rektor Zlomušica.

Govoreći o radu ove visokoškolske ustanove, osvrnuo se i na situaciju uzrokovanu koronavirusom kazavši kako se i tim izazovima uspješno odgovorilo prelaskom na online nastavu.

 – Na Univerzitetu imamo nešto manje od 5.000 studenata i moram da se pohvalim da imamo skoro 24,5 procenata više novoupisanih studenata, što je u posljednjih pet godina najveći interes, istaknuo je Zlomušica.

Kako naglašava vlada, mladi su najviše zainteresovani za Fakultet informacijskih tehnologija.

unmo 2

Prorektor za nastavu Asim Peco podsjeća da je mostarski Univerzitet u posljednjih 25 godina prošao težak period, te da je 1995. godine krenuo doslovno od ničega, a danas je u situaciji da ima vrlo respektabilnu infrastrukturu i svake godine bilježi rast broja novoupisanih studenata.

Kao i svaka institucija u društvu imamo određenih teškoća, ali vjerujem da ćemo doći u situaciju kad ćemo moći ponuditi još veći kvalitet i da ćemo biti još konkurentniji na tržištu rada. Danas imamo osam fakulteta i pet univerzitetskih studija, ističe Peco.

Naglašava kako je to novi način unutarnjeg organiziranja univerziteta i vjeruje kako će i ovu godinu završiti uspješno, uprkos problemima koje je uzrokovao koronavirus.

Uz poštivanje epidemioloških mjera svečanost obilježavanja 44. godišnjice postojanja i rada mostarskog Univerziteta nastavlja se sutra, 9. februara, u amfiteatru na Fakultetu humanističkih nauka gdje će biti održana prezentacija publikacija u izdanju Univerziteta 2020. godine.

U Centru za kulturu Mostar u 11 sati bit će održana svečana sjednica Senata, a u petak u 20 sati u Amfiteatru na Mašinskom fakultetu bit će izvršena dodjela nagrade rektora najboljim studentima. U subotu, 13. februara, na fakultetima i univerzitetskim studijima održat će se svečana promocija i dodjela diploma.

U ponedjeljak u 11 sati održat će se svečanost povodom potpisivanja ugovora o radu sa novim asistentima. Dan kasnije bit će održana online prezentacija studentskih projekata Fakulteta informacijskih tehnologija, u srijedu prezentacija međunarodnih projekata u amfiteatru Agromediteranskog fakulteta. Prezentacija naučno-istraživačkih projekata na Nastavničkom fakultetu zakazana je za četvrtak.

Svečanost se završava u petak, 19. februara, u velikoj sali Građevinskog fakulteta, gdje će se održati promocija doktora nauka.

plakat