Univerzitet u Istočnom Sarajevu: Zamrznuti studijske programe koji nisu perspektivni

Studijski programi koji nisu perspektivni trebalo bi da budu zamrznuti, a da se pokrenu programi za koje postoji potreba na tržištu rada, izjavio je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić.


Sjednica proširenog kolegijuma Univerziteta u Istočnom Sarajevu (Foto: SRNA)
Sjednica proširenog kolegijuma Univerziteta u Istočnom Sarajevu (Foto: SRNA)

Grujić je u Istočnom Sarajevu nakon sjednice Proširenog kolegijuma Univerziteta, kojoj su prisustvovali i predstavnici lokalne i republičke vlasti, rekao novinarima da su glavne teme rasprave bili struktura kadrova i studijski programi, te da su predstavnici opština pozvani da bi se vidjelo koja su zanimanja potrebna tim lokalnim zajednicama.

– Ima studijskih programa na koje se već godinama upisuje veoma mali broj studenata, pa je logičnije da se novac koji se izdvaja za takve programe preusmjeri za pokretanje novih i unapređivanje već postojećih programa koji imaju perspektivu. Moramo razgovarati sa resornim ministarstvom i Univerzitetom u Banjoj Luci da bismo vidjeli koji su to studijski programi, dodao je Grujić.

On je dodao da je razgovarano i o načinu na koji bi se mogli privući studenti da se upisuju na fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jer je posljednjih godina primijetan pad broja studenata koji se upisuju, kao i o tome kako da se omogući njihovo zapošljavanje poslije završenih studija.

Grujić je rekao da je zadovoljan znanjem studenata koji završavaju fakultete na ovom univerzitetu, da o tome govori i činjenica da veliki broj studenata poslije završenih osnovnih i master studija odlazi u inostranstvo gdje nastavljaju školovanje i tamo se zapošljavaju.

On je dodao da će i dalje biti ulagani napori da se kvalitet nastave popravlja.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić naveo je da Zavod raspolaže preciznim padacima kada je u pitanju struktura i broj nezaposlenih koje će olakšati univerzitetima da definišu upisnu politiku.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić rekao je da sve analize pokazuju da postoji primijetan pad broja studenata koji se upisuju na fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajavu, što stvara obavezu da se pokrene proces prestrukturisanja na Univerzitetu koji će popraviti nivo kvaliteta znanja.

– Prije svega, moramo studente dovesti do `modernog znanja`, koje nije samo osnovna edukacija, nego je to stvaranje vještina kojima oni mogu jednostavnije da sutra kroz privredne i druge institucije pokažu to svoje znanje. Dostizanje takvih standarda omogućava studentima jednu mobilnost i konkurentnost na tržištu u regionu i zemljama EU, naglasio je Vladušić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da je činjenica da značajan broj studenata odlazi na studije u Srbiju i inostranstvo, ali i na privatne fakultete, što je uticalo na pad broja studenata koji upisuju fakultete ovog Univerziteta.

On je naglasio da postoje i fakulteti koji su uspjeli da zadrže broj studenata i kvalitet, kao što je Medicinski fakultet u Foči.

– Upravo u kvalitetu studiranja i adekvatnoj ponudi na tržištu rada nalazi se odgovor na ovaj problem, rekao je Ćosić.

On je dodao da vjeruje da su fakulteti koji se nalaze na teritoriji Grada Istočnog Sarajeva i dalje atraktivni i da će studenti dobiti najbolje obrazovanje, a da je na Vladi i Univerzitetu da obezbijede finansijska sredstva da kvalitet obrazovanja bude što veći.

(Klix.ba)