Univerzitet u BiH: Zbog nemogućnosti nabavke peleta, studenti na online nastavi

Ova vrsta problema prisutna je i u srednjim i osnovnim školama.


rektorat univerziteta bihac
Foto: Biscani.net

Zbog nemogućnosti nabavke peleta za grijanje, obrazovne ustanove na području Unskosanskog kantona su u sve većem problemu, a Tehnički fakultet u Bihaću je od početka decembra već organizovao online nastavu za svoje studente.

Dekan ovoga fakulteta Atif Hodžić kaže kako su u dva navrata raspisivali javne pozive za nabavku peleta, ali da im se niko od ponuđača nije javio.

– Mi smo zbog toga krenuli s online nastavom, s tim što će se laboratorijska nastava izvoditi u prostorijama fakulteta koje ćemo zagrijavati grijalicama. Odluka o izvođenju nastave važiće do kraja decembra, a nadamo se da ćemo u međuvremenu uspjeti nabaviti pelet, jer imamo kontakte s nekim potencijalnim ponuđačima, kazao je Hodžić.

Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću, kaže kako su u problemu i drugi fakulteti koji za grijanje koriste pelet, dok su oni koji koriste druge energente uglavnom riješili ovo pitanje.

Ova vrsta problema prisutna je i u srednjim i osnovnim školama na području Unskosanskog kantona, gdje također kubure s problemom nabavke peleta.

Nakon što ga je Ministarstvo obrazovanja USK u proteklom periodu bezuspješno pokušavalo kupiti, promijenjena je odluka o centralizaciji nabavke peleta, te su škole ovlaštene da svaka pojedinačno, za vlastite potrebe, pokrene procedure nabavke.

– Mi smo pokušali nabaviti 672 tone peleta kako bi se omogućilo nesmetano grijanje za ovdašnje obrazovne ustanove, ali se na javne pozive niko nije javio. Moram reći kako smo u ozbiljnom problemu kada je riječ o tržištu energenata, zbog cijena koje se mijenjaju, što stvara velike probleme kada je riječ o javnim nabavkama, istakao je Almin Hopovac, resorni ministar obrazovanja.

Na tržištu Unskosanskog kantona cijena peleta se trenutno kreće u rasponu od 500 do 800 maraka, ali je problem u tome što ga je još veoma teško nabaviti. Čak i u situacijama kada se postignu takvi ugovori, na isporuku se čeka jako dugo vremena.

Većina škola je u međuvremenu pokrenula procedure nabavke, ali je u ovom trenutku krajnje neizvjesno kada bi im energenti mogli biti isporučeni.

U proteklim godinama, zbog ekonomičnosti i racionalnijeg korištenja ogrjeva, 21 školska ustanova u Unskosanskom kantonu preorijentisala se na korištenje peleta, što se u sadašnjim okolnostima pokazuje kao veliki problem, prenosi nezavisne.com.