Studentice Pedagoškog fakulteta u Sarajevu snimile film koji govori o osobama sa invaliditetom

Četiri studentice Pedagoškog fakulteta u Sarajevu snimile su kratkometražni film o osobama sa invaliditetom, njihovim položajem u društvu i tome kako i oni, kao svi, zaslužuju jednaka prava.


1 3
Foto: klix.ba

Znate li šta se obilježava trećeg decembra?

Anketa koju su sprovele studentice četvrte godine Pedagoškog fakulteta u Sarajevu nažalost pokazuje da mali procenat građana to zna, a upravo je to jedan od razloga zbog kojeg su samoinicijativno otpočele jedan projekat.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prva stvar, trećeg decembra se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Druga stvar koju trebate znati, odnosi se na pomenuti projekat autorica Sare Čahtarević, Magdalene Milišić, Mirnese Mustajbegović i Aide Šahinović. Riječ je o filmu koje su same osmislile i provele, a koji govori o osobama sa invaliditetom i statusom koji oni imaju u Bosni i Hercegovini.

Riječ je kratkometražnom filmu koje su njih četiri snimile same, uz svoja sredstva i na osnovu vlastite ideje.

– Odsjek na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu koji mi pohađamo – Edukacija i rehabilitacija – nije toliko zastupljen u BiH kao što je u drugim zemljama. Kroz cijelo obrazovanje čitali smo, bili smo upućeni na probleme ljudi koji se bore za veću inkluziju, kako da se izjednače osobe sa poteškoćama sa ostalim građanima i došli smo do zaključka da su osobe sa invaliditetom u BiH zaista u nezahvalnom položaju, kaže Sara na početku razgovora.

2
Foto: klix.ba

Iako postoje institucije i centri podrške osobama sa invaliditetom, oni se i dalje suočavaju sa otporom sredine – odbacivanjem i nedostatkom empatije.

Konstatovala sam da je svijest građana u BiH o osobama sa invaliditetom na jako niskom nivou i došla sam na ideju da zbog svih tih nedostataka ukažem na njihov položaj. Ne želim da ja kao studentica ovog fakulteta, kada odem u inostranstvo, se sramim kako je naša svijest o podršci i suosjećanju prema osobama sa poteškoćama na niskom nivou. Dosta sam se sama educirala o tome šta su sve druge zemlje poduzele po ovom pitanju i tako sam došla na ideju za ovim filmom, ističe Sara.

Imala je ideju, a i plan kako tu ideju razviti i ko će joj u tome pomoći – njene tri kolegice sa odsjeka. Magdalena je, kako  priča Sara, instruktorica u sportsko-plesnom klubu “Astoria” i zna kako na inovativan način uključiti osobe sa poteškoćama u razne vrste aktivnosti. Mirnesa je fotograf, pa je ona bila zadužena za sliku, dok se Aida, između ostalog, bavila dizajnom.

Ovaj tim za cilj je imao podići svijest građana o osobama sa invaliditetom i tome kako oni zaslužuju ista prava i mogućnosti kao i ostali.

Malim koracima možemo napraviti nešto veliko. Ovo je mali zalogaj, a na ovome nećemo stati. Nismo ni bile svjesne da ćemo dobiti ovoliku podršku, ovo je samo početna faza u našem radu, saglasne su ove četiri studentice.

Film je spojio djecu tipičnog i atipičnog razvoja, osobe koje imaju problema sa sluhom i govorom; a poruka jednog inserta iz filma je da “bez obzira na teškoće koje se kod nekog vide, a kod nekog ne vide trebamo svi biti zajedno, bez predrasuda, svi smo različiti i svako je individua za sebe”.

Na autorice je najjači utisak ostavio boravak u jednom centru za razvoj djece sa poteškoćama gdje umjesto zvona, poput onog u redovnim školama, kraj označava upaljeno svjetlo, prenosi klix.ba.

Poruka filma jeste da se trebamo fokusirati na ono što jedna osoba može, a ne za šta je uskraćena uraditi.

– Težimo ka tome da radimo ono što najbolje radimo i da osobu posmatramo – ne kroz njene nedostatke, već kroz ono što je njihova jača strana, poručuju Sara, Magdalena, Mirnesa i Aida.

Film koje su režirale ove četiri studentice mojžete pogledati na linku.