Univerzitet u Banjaluci svečanom akademijom obilježio 48 godina postojanja

Univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta, Akademiju umjetnosti i Institut za genetičke resurse.


UNIBL

Univerzitet u Banjaluci svečanom akademijom obilježio je 48 godina postojanja, a ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tom prilikom, gradonačelnik je poručio kako ovaj dan predstavlja veliki dan za sve profesore, studente i zaposlene.

– Univerzitet u Banjaluci proslavlja velikih 48. godina svog postojanja. Ovaj dan predstavlja priliku da se podsjetimo svih postignuća i doprinosa koje je ova institucija ostvarila tokom prethodnih godina. Rukovodstvu, profesorima kao i svim zaposlenima želim mnogo energije, novih ideja i naučnih dostignuća u daljnjem radu, a studentima srećne i uspješne studije, kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Svečanoj akademiji u Banskom dvoru prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, te mnoge druge zvanice.

Univerzitet u Banjaluci je vodeća visokoškolska naučno-obrazovna institucija u RS-u, a osnovan je 7. novembra 1975. godine, čemu je prethodilo formiranje nekoliko viših škola i fakulteta na ovom prostoru.

U godini osnivanja, u sastavu Univerziteta bilo je pet fakulteta – Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski, kao i tri više škole.

Danas, univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta, Akademiju umjetnosti i Institut za genetičke resurse.