Upoznajte Adnana Selimovića, dobitnika zlatne značke na Univerzitetu u Banjaluci

Adnan Selimović je zlatni student na Univerzitetu u Banjaluci.


adnan selimovi
Foto: Nezavisne novine

Adnan Selimović proglašen je za studenta generacije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i dodjeljena mu je zlatna značka na svečanoj akademiji u Banskom dvoru, koja je održana povodom obilježavanja 48 godina rada banjalučkog Univerziteta.

 – Ova zlatna značka koja mi je danas dodijeljena koliko imponuje, toliko i obavezuje da u budućem profesionalnom radu, ali isto tako i na drugom ciklusu studija, koji sam upisao na Univerzitetu u Banjaluci, budem dobar, ako ne i bolji nego što sam bio na osnovnim studijama. U današnje vrijeme kada imamo poljuljan sistem vrijednosti drago mi je što postoje institucije i pojedinci koji prepoznaju i cijene trud, rad i zalaganje. Na kraju krajeva, najvažnije je znanje mladih ljudi u RS, kazao je Selimović.

Da nije imao dilemu prilikom izbora zanimanja kazao je još jedan dobitnik zlatne značke, Marko Solomun, najbolji student na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

 – Znao sam da ću završiti pravo i da ću do cilja stići kao student Pravnog fakulteta u Banjaluci. Za studije prava mnogi će reći da su teške i obimne, što one i jesu, ali uz dobru organizaciju, trud i rad, sve se može postići, kazao je Solomun i rekao da mu je cilj ostati u RS-u.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, kaže da je primjetan napredak iz godine u godinu na svim područijima visokog obrazovanja.

 – Dobili smo nove prostorije koje će koristiti naši profesori i studenti, a napredujemo i kadrovski, značajan je broj novih nastavnika, saradnika, a to su naši najbolji studenti i na tome ćemo insistirati i u budućnosti. Broj radova u međunarodnim referentnimčasopisima raste iz godine u godine, unapređujemo programe, a saradnja sa studentskim parlamentom je izvrsna, kazao je Gajanin.

Svečanoj akademiji u Banskom dvoru prisustvovao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS, Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovane RS, ali i Arno Gujon, koji je dobitnik počasnog doktorata Univerziteta u Banjaluci.

 – Njegujući znanje, njegujemo i svoju snagu, jer samo društva koja su oslonjena na znanje mogu da se nadaju uspjehu, rekao je Stevandić na svečanoj akademiji povodom 48 godina rada banjalučkog Univerziteta.

Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje istakao je da je ponosan na ovaj univerzitet, na kome, kako kaže i sam radi i dodaje da će uvijek imati podršku resornog ministarstva, pišu Nezavisne.

 – Za 48 godina Univerzitet u Banjaluci je bio sposoban da se afirmiše i etablira kao jedna od najvažnijih visokoškolskih institucija. Zadnjih godina Vlada RS je uložila oko 14,9 miliona KM, čime je pokazala snažnu namjeru da podržava visoko obrazovanje, rekao je Budimir.

Univerzitet u Banjaluci vodeća je visokoškolska naučno-obrazovna institucija u bh. entitetu RS i drugi po veličini univerzitet u BiH. Osnovan je 7. novembra 1975. godine, čemu je prethodilo formiranje nekoliko viših škola i fakulteta na ovom prostoru.

Univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta, Akademiju umjetnosti i Institut za genetičke resurse.