Univerzitet u Banjaluci: Dekan protiv rektora

Dekan protiv rektora, ovaj put u sudnici Okružnog suda u Banjaluci. Vitomir Popović, dekan pravnog fakulteta tužio je Milana Matarugu, rektora banjalučkog Univerziteta.


Foto: ATV
Foto: ATV

Prije nekoliko mjeseci i jedan i drugi bili su kandidati za rektora, a fotelja je pripala Matarugi. Za Popovića je sporno što mu Univerzitet nije dostavio odluku o izboru rektora čak ni na njegov zahtjev i što je za Matarugu u Senatu glasao i predstavnik Visoke škole unutrašnjih poslova, kao pridruženi član Univerziteta. U tužbi Popović osporava i zastupljenost studenata u Senatu prilikom glasanja, i smatra da je novi rektor izabran pravnim nasiljem tek u šestom krugu glasanja, piše ATV.

– Ja kao dekan Pravnog fakulteta koji je jedan od najorganizovanijih, prvi u regionu i 20. u svijetu ne mogu dozvoliti da on bude žrtva tako izabranog rektora i promašenih odluka na štetu i fakulteta i studenata. Još manje neću da dozvolim da ti vojni bivši dezerteri koji kad se ovdje pucalo i stvarala RS su bili u Beogradu, a kad se pucalo u Beogradu oni su pobjegli u RS. Oni sada kroje sudbinu visokog obrazovanja RS. U stvari u pozadini je privatizacija imovine Univerziteta koja je sada preko tri milijarde, rekao je Vitomir Popović.

Sa Univerziteta pismeno odbacuju sve Popovićeve optužbe. Poručuju da nije iskoristio zakonski rok za prigovor na izbor novog rektora, nego to čini četiri mjeseca kasnije.

– Profesor dr Vitomir Popović kao jedan od kanidadata za ovu funkciju dobio je dva glasa od ukupno 29 članova Senata Univerziteta. Podsjećamo javnost da je izbor rektora Univerziteta u Banjoj Luci provođen u tri konkursna postupka i da je svaki put prof. Popoviću uredno izvršena dostava svih dokumenata i obavještenja na kućnu adresu i na njegovo radno mjesto, ističu u Univerzitetu.

Milan Mataruga prije nekoliko dana nije prihvatio prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Pravnog fakulteta za treći reizbor Vitomira Popovića na funkciju dekana, jer za to ne postoji zakonsko uporište. Popović kaže da mu funkcija dekana nije važna, ali da neće dozvoliti urušavanje visokog obrazovanja. Poručuje da se na tužbi neće zaustaviti. Koliko danas osnovao je Udruženje za zaštitu visokog obrazovanja.

(ATVBL)