Unija studenata UNMO: Potrebno je stipendirati studente slabijeg finansijskog stanja i nagraditi najbolje

Unija studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru uputila je prijedlog za novčanu stimulaciju najboljih studenata i stipendiranje studenata slabog finansijskog stanja.


unmo logo

Predstavnici Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru su prema Gradskom vijeću, predsjedniku vijeća i gradonačelniku, dostavili dva prijedloga za uvrštavanje u budžet Grada Mostara za 2021. godinu.

Prvi prijedlog se odnosi na novčanu stimulaciju najboljih studenata fakulteta, univerzitetskih studija i akademija na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru i Sveučilišta u Mostaru i nagrađivanje od strane Grada Mostara za postignuti uspjeh ostvaren u prethodnoj akademskoj godini, početkom iduće akademske godine.

Drugi prijedlog se odnosi na kolegice i kolege slabijeg materijalnog stanja. Svjedoci su kako postoji dosta studenata koji zbog loše finansijske situacije imaju problema tokom studija, a neki su čak primorani i zaustaviti svoje školovanje.

U skladu s tim, predložili su preraspodjelu sredstava unutar iste stavke koja se odnosi na stipendiranje studenata, na način da se preraspodjelom ili poveća iznos stipendije na godišnjem nivou ili poveća ukupan broj stipendija za ovu kategoriju studenata (slabijeg finansijskog stanja).

Konkretne i cjelokupne prijedloge možete pročitati u prilogu.