U Sarajevu preminuo Miralem Zubčević

Uspješni i poznati sarajevski montažer Miralem Zubčević preminuo je danas u 70. godini.


miralem zubcevic

Tužne vijesti na Facebooku je objavila Akademija scenskih umjetnosti (ASU).

Zubčević je rođen 1951. godine u Sarajevu. Na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu je 1989. godine diplomirao montažu, nakon čega je radio na brojnim velikim projektima poput: “Djeca”, “Do not forget me Istanbul”, “Snijeg”, “Ljubav na granici”, “Kardinal od Bosne i Hercegovine” i “Smrt u Sarajevu”.

Radio je i na kratkim igranim filmovima: “Kako je Ilija Ladin predavao Njemački”, “Snovi”, “Sjever je poludio”, “Naprijed, nazad”, “Prvo smrtno iskustvo” i “Kako je pukao Pjer Žalica”.

Osim toga, na listi ostvarenja na kojima je radio su i kratki dokumentarni filmovi: “Tiše”, “Heroin”, “Očima vojnika”, “Dnevnik graditelja”, “Povratak”, “Slike s ugla”, “Sjećaš li se Sarajeva?”, “Crvene gumene čizme”, “Insert iz nebodera”, “Tragovi zla”, “Portret umjetnika u ratu”, “Križni put u Sarajevu”, “Osam godina kasnije”, “Vatre Sarajeva” i “Karta za prošlost”.

Zubčević je predavao montažu na sarajevskoj ASU. Osim toga, dobitnik je nagrade “Ivica Matić” Udruženja filmskih radnika te nagrade “Dr. Razija Lagumdžija” Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.