Stanodavci u Banjaluci i ove godine su pred početak studija spremili za brucoše i studente dobrodošlicu u vidu paprenih cijena za najam stanova, koje iz godine u godinu rastu, ili u najboljem slučaju – stagniraju.

Stanodavci u Banjaluci i ove godine su pred početak studija spremili za brucoše i studente dobrodošlicu u vidu paprenih cijena za najam stanova, koje iz godine u godinu rastu, ili u najboljem slučaju – stagniraju.

Drugi upisni rok se privodi kraju, a nazire se i početak akademske godine, pa će mnogi studenti koji ne budu ispunili uslove za smještaj u studentskom centru, a koji stotinama kilometara žive od Banjaluke stan morati zakupiti kod privatnih vlasnika, pišu Nezavisne novine.

Ubjedljivo najskuplji stanovi u gradu za studente su kao i uvijek oni u naseljima Starčevica i Borik, s obzirom na to da se većina fakulteta nalazi u neposrednoj blizini, a što su stanodavci odavno shvatili.

Tako jedan od njih za svoju garsonjeru od 24 kvadrata u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića putem oglasa traži 300 maraka za mjesec dana, s tim da u cijenu nisu uračunati troškovi struje, centralnog grijanja, održavanja zgrade i slično.

Drugi vlasnik stana, takođe sa Starčevice, sam je sabrao troškove režija pa za svoju garsonjeru traži čak 450 maraka, a kao pogodnosti navodi lift u zgradi, balkon i internet.

Oni studenti koji vole komfor i koji traže stanove za najam, a čija površina prelazi 40 kvadrata, taj luksuz će morati da plate u prosjeku oko 450 KM, s tim da vlasnici uglavnom dozvoljavaju da u njemu boravi više osoba, pa samim tim troškovi mogu biti podijeljeni na nekoliko osoba.

Ništa jeftinije studente neće izaći ni najam sobe, koje su uglavnom dvokrevetne i koje koštaju po 150 maraka po krevetu s tim da stanodavac drugi krevet može da proda bilo kome.

U Pokretu potrošača RS kažu kako bi realna cijena za najam jednosobnog stana u Banjaluci trebalo da iznosi ne više od 250 KM, te da je sve preko toga nerealno i previsoko.

– To bi bila prihvatljiva cijena za dva studenta koja stanuju zajedno i dijele troškove. Sve ostalo su samo želje stanodavaca i jasno je da studenti nemaju mogućnosti da plaćaju toliko visoke stanarine, kazao je Dragovan Petrović, sekretar ovog udruženja.

Studentima savjetuje da sa pronaženjem stana još malo sačekaju.

– Ponuda stanova u Banjaluci je daleko veća nego što je potražnja, a neiskorišteni stambeni prostor je ogroman. Sigurno je da će ti koji ne koriste stanove pokušati da ga izdaju i pokriju makar režijske troškove za njih, kazao je Petrović.

U Studentskom centru “Nikola Tesla” su kazali kako će uskoro biti poznati detalji o uslovima i rokovima za popunu njihovih kapaciteta.

Zoran Babić, direktor ove ustanove, kazao je kako je u planu da do kraja ove sedmice zasjeda Upravni odbor kad će biti definisati uslovi konkursa za krevete, te da će do 15. septembra biti poznati svi detalji.

– Kako stvari stoje, raspisaćemo konkurs za 1.166 mjesta, a on će biti koncipiran iz dva dijela. Prvi dio će se odnositi na novoupisane studente, gdje će se procedura obaviti do septembra, dok će se za studente starijih godina to rješavati u oktobru, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, cijene smještaja u studentskom domu se neće mijenjati.

– Stav ministarstva je jasan i cijene se neće mijenjati. Smještaj košta 10 maraka, a ishrana na mjesečnom nivou, uključujući sva tri obroka, 75 KM, kazao je on.

(nezavisne.com)