UNIBL: Jezero u kampusu – realan plan ili spisak želja?

Na predstojećem skupštinskom zasjedanju naći će se novi lokalni ekološki akcioni plan za grad Banjaluku, za period od 2016. do 2021. godine, a sudeći po projektima koji su planirani ovim dokumentom, grad bi trebalo ne samo da doživi ogromne pozitivne transformacije, nego i da obezbijedi isto tako ogroman novac za realizaciju!


Foto: ATV
Foto: ATV

I dok su pojedini kapitalni projekti i zadaci prethodnog LEAP-a zaista realizovani u projektnom periodu, većina ih je samo prepisana u novo izdanje plana, ali tu su i neki od projekata kojima je rok završetka postavljen već za ovu i sljedeću godinu, a koji bi svakako bili pomak u odnosu na trenutno stanje.

Advertisements

Tako je u 2016. i 2017. godini planirano projektovanje i izgradnja vještačkog jezera na području Botaničke bašte u zaštićenom području “Univerzitetski grad”. Ovaj projekat pored poboljšanja turističke ponude grada, ima cilj povećanje raznovrsnosti biljaka kao i kvalitetniju odbranu od poplava.

Advertisements

Prema procjenama, troškove izgradnje od 200.000 eura snosili bi grad, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, te EU fondovi.

(ATV)